Szeptemberben irány az iskola. Kapkodás helyett felkészülés

2021. szept. 01. Bálint Ildikó

Neked is az egyik szemed sír, míg a másik nevet, hogy kezdődik az iskola? Szülőként és gyerekként is vegyes érzések kavaroghatnak bennünk az iskolakezdéssel kapcsolatban.

Szülőként egyrészt örülünk, hogy lesz egy kis szabadságunk, különösen kisebb gyerekek esetében nem kell az állandó felügyelet megoldanunk. Másrészről ott van a lazaság megszűnése, az időpontok, a kötelességekhez való alkalmazkodás. Gyermekünk szintén azt érezheti, hogy megszűnik az édes semmittevés és jönnek a szabályok, a feladatok. Mit tehetünk, hogy mindenkinek könnyebb legyen az iskolakezdés időszaka?

Hogyan ne főjön a fejed iskolakezdéskor?

Legyünk rutinosak, vagy kevésbé rutinosak az iskolakezdés számos kihívás elé állíthat minket. Nézzük meg, hogy mivel érhetjük el, hogy minél stresszmentes legyen ez az időszak és ne kelljen kapkodni az utolsó percben.

Az egyik első, amit tehetünk, hogy már jó előre elkészítjük azt a listát, amit majd be kell szereznünk, így lesz időnk átgondolni, hogy mit is szeretnénk, és ha időközben eszünkbe jut valami, akkor ki tudjuk egészíteni a listánkat.

Ha pedáns tanító nénink van, akkor év végén kioszt egy listát, hogy melyek azok az eszközök, amiket az iskola maga is megkövetel. Ezt tudjuk kiegészíteni az általunk fontosnak vélt további tárgyakkal.

Arról, hogy mire érdemes figyelni, ha iskolakezdéssel összefüggő vásárlásra kerül sor már korábbi cikkünkben is írtunk! Így abba most nem is mennénk bele, hogy hogyan válasszunk iskolatáskát, hogy utólag ne verjük a fejünket a falba.

Ha a lista készen áll, akkor nincs más dolgod, mint, hogy mindent beszerezz. Ez mind időben, mind anyagilag fárasztó és megterhelő lehet. Ha saját anyagi helyzetedet úgy ítéled meg, hogy egyben megterhelő lenne kifizetni, akkor érdemes már előre, akár a nyár elején elkezdeni a bevásárlást. Sokszor még az is lehet, hogy olcsóbb árak várnak június elején, mint augusztus végén, amikor a nagy rohamok beindulnak.

Arról is érdemes tájékozódni, hogy hol vannak a legjobb árak, legyen az a legközelebbi papírbolt, egy nagyobb üzletlánc boltja vagy épp online. Ha nem tartod fontosnak a személyes vásárlást, akkor könnyen lehet, hogy ugyanazokat a termékeket online olcsóbban be tudod szerezni.

Készüljetek fel lélekben az iskolakezdésre

A több hónapos pihenő után a gyerekeknek is meg kell tanulni újra alkalmazkodni az iskolapadhoz. Ki kell alakítani újra a napi rutint, a korán kelést, a leckeírással járó kötelességeket.

Készítsd fel időben, hogy hány nap van még hátra a nyári szünetből, hogy aztán ne érje meglepetésként, ha elérkezik a szeptember elseje. Ha időközben ellustultatok az ébresztő idejét tekintve, akkor nem árt begyakorolni a korán kelést, hogy ne okozzon fennakadásokat.

A legfontosabb, hogy ne stresszként éljétek meg az iskolakezdést, hanem az élet természetes rendjeként, amely évről-évre eljön és számos új élmény, kihívás elé állít mindenkit!