Számíthat-e komoly kapcsolatra, aki szórakozóhelyen ismerkedik?

2022. júl. 23. Diós Anita

A filmekben közkedvelt klisé, hogy a főhős egy bárban, szórakozóhelyen ismerkedik meg élete nagy szerelmével, aki érzéki megjelenésével és nem ritkán tüzes jellemével köti őt magához az első pillantástól fogva. A kérdés már csak az, hogy ez vajon működhet-e így a valóságban is?

Alapvetően van egy romantikus és egy gyanakvó elképzelés is arról, milyen is, amikor valaki szórakozóhelyen ismerkedik. Előbbi a filmekben felelevenített pezsdítő és izgalmas, s közben mindörökké kitartó, elsöprő szerelem mítoszában bízik, míg utóbbi túlzottan is arra a tényre koncentrál, hogy a szórakozóhelyekre nem ritkán bizony csak a futó kalandok kedvéért látogatnak el a vendégek.

Az igazság, mint általában, most is inkább valahol az arany középút irányában keresendő, így nem kell lemondani arról, hogy egy ilyen helyen ismerj meg valakit, aki mellett el tudod képzelni a jövődet, és aki szintén belemenne egy tartós kapcsolatba.

Persze, nem érdemes találomra felkeresni a legközelebb lévő szórakozóhelyeket, hiszen minden helyen más-más típusú, érdeklődésű, értékrendű emberek teszik tiszteletüket. Jó ötlet lehet körbekérdezni a barátokat, ismerősöket is arról, hogy az adott helyen volt-e már negatív vagy pozitív tapasztalatuk, de akár az internetes fórumokon feltett kérdések is segíthetnek valamelyest – ha másként nem, hát úgy, hogy a szórakozóhelyet állításuk szerint látogatók nyelvi kultúrájából, stílusából leszűrheted, nagyjából kik járnak arra. Ha van olyan hely, ahol neked tetsző műfaj, együttes képviselteti magát, az már félig nyert ügy is lehet, hiszen olyanokkal futhatsz össze, akik hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, legalább részben.

Az is fontos, hogy viselkedésed és megjelenésed végig legyen hű ahhoz, aki valójában vagy! Ne igyekezz túlzásokba esni, vagy éppen olyannak feltüntetni magad, akit szerinted mások vonzónak találnak. Végső soron is éppen a hosszú távú kapcsolat a célod, s ha így van, nem a megtévesztés az ahhoz vezető legpraktikusabb vagy legmegbízhatóbb út… Nyugodtan beszélgess arról, ami általában érdekel, és igyekezz megismerni azokat, akikkel szóba elegyedsz.

Nem utolsó szempont, hogy milyenek a kiszemelted barátai, akik jó esetben szintén vele együtt térnek be a szórakozóhelyre. Őket is érdemes lehet megfigyelned, hogy miként viselkednek másokkal, milyen a természetük, értékrendjük, hátterük. Ismert a mondás: madarat tolláról, embert barátjáról… És milyen igaz ez ebben az esetben is!

Talán külön említeni sem kell, de amikor valaki szórakozóhelyen ismerkedik, akkor is ugyanazokhoz az elvekhez és elvárásokhoz kell kötnie magát, mint bármely más esetben.

Vagyis, mindig követeld meg a tiszteletet, ne engedd, hogy olyasmibe belerángassanak, amihez nincsen kedved, és akkor is ragaszkodj ehhez, ha kiszemelted netán igen hízelgőnek vagy meggyőzőnek tűnik. Hidd el, ha valaki komolyan gondolja a dolgot, nem fog azért lemondani rólad, mert nem mész bele rögtön valamibe. Ha pedig mégis, képzeld csak el, milyen megterhelő, egyoldalú kapcsolattá fajulhatna az egész!

Sajnos, egy-egy kirívó eset miatt itt arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a szórakozóhelyeken nem árt egy kis óvatosság. Lehetőleg csak olyan italt fogyassz, amit előtted, jól láthatóan bontanak fel, így biztosan nem keveredhet bele semmi „meglepetés”. Az ital mennyiségét se vidd túlzásba, hiszen csak addig látsz tisztán, és csak addig tudod érvényesíteni az érdekeidet, amíg biztosan józan vagy.

Amennyiben úgy érzed, rátaláltál valakire, akivel szívesen találkoznál még, és akivel kölcsönösnek tűnt a szimpátia, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet! Meglehet, hogy ő nem kérdez rá például a telefonszámodra, de talán csak az izgatottsága vagy „félénksége” az akadálya a további találkozásnak. Ilyen esetben cseppet sem szégyen az, ha kezdeményező vagy. Azért ügyelj arra is, hogy ne a legszemélyesebb elérhetőséged add meg ilyenkor (kiváltképpen a lakcímedet ne)! Így ugyanis jó eséllyel elkerülheted, hogy egy esetlegesen félreismert ember kérésed ellenére is zaklasson, hívogasson, legrosszabb esetben otthonodnál felkeressen a későbbiekben.

Végezetül pedig ne feledd, hogy cseppet sem szégyen az, ha valaki szórakozóhelyen ismerkedik – feltéve, ha megadja a módját, és kulturáltan teszi ezt. Emiatt senkit sem okos dolog elítélni, hiszen tulajdonképpen bevált és izgalmas eszköz ez is a társkereséshez – még, ha akadnak is, akik pusztán a futó kaland után kutatnak az ilyen helyeken.