Szájrapuszi a gyerekkel, na még mit nem!

2022. máj. 06. Bálint Ildikó

Kisgyermekkorban általában a lehető legtermészetesebb dolognak számít(hat), hogy megpusziljuk a kisgyermekünket a száján és ő is viszonozza ezt. Igen ám, de egyszer eljön az idő, hogy ez már nem lesz annyira „menő” és ellenérzéseket vált ki akár csak az egyik félből, akár mindkettőből. De mikor jön el ennek az ideje?

Honnan eredhet a szájrapuszi hagyománya?

Egyes történelmi feljegyzések szerint az sem volt ritka, hogy az édesanya saját maga pépesítette a bébiételt, konkrétan úgy, hogy előrágta azt. Mindez akár az állatvilágra is visszavezethető, ugyanis a szürke gém még a mai napig megrágja a kicsinyének az ennivalót, majd visszaöklendezi azt neki. Vagy akár ott vannak a macskák, akik a nyelvükkel tisztogatják kiscicáikat.

Meddig OK a szájrapuszi?

Nyilvánvalóan vannak olyan családok és olyan hagyományok, olyan tradíciók, ahol ez a szokás egyáltalán nem jött be a gyakorlatba és nem alakult szokássá. Minden ember, így minden család más és más. De azért szép számmal vannak olyanok, ahol nem vált ki senkinél se rossz érzést, ha szájon puszilja gyermekét. Egészen addig, amíg engedi.

A szájrapuszi az érintkezésnek egy intim formája, amely a legtöbb kultúrában a szerelmesek zálogaként említhető. Valószínűleg ennek okán alakult ki az a tábor, aki azért nem ad szájrapuszit gyermekének, mert azt egy szerelmi párkapcsolat részének tekintik.

A gyerekeknek adott szájrapuszi is teremt egyfajta érzelmi biztonságot a gyereknek és szerepe van a kötődés kialakulásában is. Az érzelmi biztonság pedig hatással van az agyfejlődésre

Cikinek számít, amikor reggel a kisiskolás gyerekünket szájon pusziljuk a kapuban?

Nincs általános törvény arra vonatkozólag, hogy meddig puszilhatjuk szájon gyermekünket, ezt mindig az igények, a kereslet-kínálat befolyásolják.

Így az is lehet, hogy az egyik kisiskolás még jó néven veszi (akár adja is) a szájrapuszit, míg egy másik már élesen elhatárolódik tőle.

Ilyenkor már az is lehet, hogy a kortársai előtt szégyelli a dolgot a gyermekünk, holott neki jól esne az a puszi. Ezért is kell óvatosnak lennünk azzal, hogy mit posztolunk a közösségi média oldalainkon, mert nemcsak jogilag sértheti a gyermekeink jogait, hanem ő magukat is sértheti, ha olyan tartalmat osztunk meg róluk.

Ha kíváncsiak vagyunk egy tudományos véleményre, akkor egy fogorvos szerint kisgyermekkorban nem előnyös a szájrapuszi, mert olyan baktériumokat juttatunk be a kicsik szájába, ami káros a tejfogakra. Ugyanez a fogorvos nyilatkozta azt is, hogy ne fújuk meg a gyerek ennivalóját, mert azzal is baktériumokat juttathatunk az ételébe. Lehet van benne igazság, de az is valószínű, hogy ez a fogorvos még nem nevelt gyereket…

A gyerekeknek szükségük van a fizikai kontaktus megélésére, ez nem csak az érzelmi biztonságukat táplálja, hanem hosszútávon még okosabbak is lehetnek, ha „sokat vannak szeretve”. A szeretet kifejezésének pedig egyik legjobb módja a puszi adás. Ne fosszuk meg a gyerekeket ettől az ingyenes és bármikor adható-kapható szeretetbombától, hanem halmozzuk el vele őket, egészen addig, amíg engedik.