Spórolni – amikor muszáj, és amikor lehet

2020. aug. 06. Szűrös Ivett

Az emberek nagy része véges anyagi keretből kénytelen gazdálkodni, így a spórolás sem ismeretlen fogalom sokak számára. Persze mást jelent azért összehúzni a nadrágszíjat, hogy a hónap végéig kijöjjünk a fizetésből, és megint mást azért, mert a spórolással (vész)tartalékot szeretnénk képezni.

„A pénz sosem alszik, és igen féltékeny. Ha nem figyelsz rá eléggé, egy reggel arra ébredsz, hogy lelépett.”

Tőzsdecápák – A pénz nem alszik című film

Az lenne az ideális, ha mindenki rendelkezne legalább néhány hónapra elegendő megtakarítással, soha nem lehet tudni alapon. Ez azonban csak utópia. Bár vannak olyan egyedülállók és családosak, akik megfelelő tartalékkal rendelkeznek munkanélküliség vagy váratlan kiadás esetére, azért az is gyakori, sőt talán az a gyakoribb, amikor nincs semmi megtakarítása az embereknek.

Sajnos ma Magyarországon az, ha valaki dolgozik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg tud élni a fizetéséből. A minimálbér, sőt a garantált bérminimum is botrányosan kevés, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik ennél is kevesebbet keresnek (pl. közmunkások). Nincs más választás: spórolni, és vegetálni kell egyik fizetéstől a másikig, közben persze maximális teljesítményt nyújtani a munkahelyen. Ilyen esetben hiába veri az ember a fogához a garast, már az is szinte csodaszámba megy, ha nem kell kölcsönkérni hónap végén, pénzt félretenni pedig lehetetlen.

Spórolni viszont nem csak “muszájból” lehet. Bár a bevétel nagyban befolyásolja az életmódot és a vásárlási magatartást, azért szép lassan egy átlagosan vagy egy jobban kereső egyén is elkezdhet takarékosabban élni. Egyről a kettőre persze nem olyan könnyű változtatni a szokásainkon, ezért ajánlott kisebb „megszorításokkal” kezdeni. Az egyik legapróbb lépés, hogy beszerzel egy textilszatyrot, amit ezután mindig magaddal hordasz, hogy kéznél legyen, amikor csak vásárolsz valamit. Ha eddig nem tetted, akkor itt az ideje a heti/havi bevásárlásokra is listát készíteni, és persze érdemes az aktuális promóciós újságokat átböngészni, mi, hol és mikor kapható a legjobb áron. A vásárlási szokások változtatása mellett otthoni (víz, villany, gáz, stb.) fogyasztásunk csökkentésével is tehetünk azért, hogy több maradjon a zsebünkben, mint akkor, ha ezekre egyáltalán nem figyelnénk.

Van, aki “muszájból” spórol, és van, aki megtakarítási célból. Akinek viszont lehetősége van rá, hogy túl nagy lemondások, életmódbeli változtatások árán rendszeresen pénzt takarítson meg, annak minél előbb javasolt elkezdeni a takarékoskodást.