Segítsd a rászoruló gyermekek iskolakezdését!

2020. aug. 23. Szűrös Ivett

„Van olyan nyomorúság, amelynek láttára valósággal szégyen boldognak lenni.”

Jean de La Bruyére

Vannak az évnek olyan időszakai, amikor a szokásosnál többet gondolok azokra, akik csak sok lemondás és nélkülözés árán kénytelenek élni mindennapjaikat. Augusztus végén, szeptember elején az egyes társadalmi osztályok közötti különbségek még inkább „láthatóak” lesznek. Az egyik oldalon a nyár utolsó napjait önfeledten élvező emberek, a másikon pedig családok, akik nem hogy nyaralni nem jutottak el, de számukra a beiskolázás is gondot okoz.

Ebben az időszakban a gyermekeknek szánt adományoknak különösen nagy jelentősége van. A jobb anyagi helyzetben lévők és a szegényebbek közötti különbség az iskolaszerek beszerzésénél is szembetűnő. Amíg például az egyik családban a legnagyobb gondot az ergonómiai szempontból tökéletes iskolatáska kiválasztása okozza, addig máshol még egy pár ezer forintos darab megvétele is gondot okoz. Természetesen egy gerinc- és vállkímélő táska jobb lenne minden gyermeknek, azonban aki ezt nem engedheti meg, az kénytelen olcsóbbat venni, ami ez esetben a rosszabb minőséget is jelenti. Sajnos ugyanis az iskolaszerekre általában igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve.

És igen, dolgozni kell, kevesebb gyermeket vállalni, és még többet dolgozni, mondják ezt azok, akik nem tanúsítanak együttérzést a szükséget szenvedők felé. Talán igazuk van, talán nem. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden sors más és más. Persze nem elég sajnálkozni a rászorulókon, segíteni kell rajtuk. Ki-ki a maga módján, lehetőségeihez mérten. Aki tud és akar segíteni, annak már csak meg kell találni a helyét, hol vennék a legnagyobb hasznát természetbeni és/vagy pénzbeli adományának. Aki pénzzel nem tud segíteni, annak is érdemes körülnézni otthon, hátha van olyan jó állapotú holmija, ami feleslegessé vált, de más még hasznát veheti. Sokak számára hihetetlennek tűnik, de bizony van, akinek egy ajándékba kapott használt íróasztal, ágy vagy szék ugyanakkora, ha nem nagyobb örömet tud szerezni, mint másnak a legújabb mobiltelefon.

Nem csak iskolakezdéskor, de a rászoruló gyermekeknek és családoknak az év bármely napján jól jön a támogatás, legyen az pénzbeli vagy természetbeni. Aki tud valamilyen módon segíteni, az a helyi önkormányzaton, a különféle alapítványokon, illetve segélyszervezeteken, de akár a közösségi oldalakon keresztül is találhat olyanokat, akiknek adományozhat. Az önzetlen, viszonzást nem váró jótett az egyik legjobb érzés.