Őrülten féltékeny vagyok a páromra

2021. okt. 24. Lebán Csenge

Van az úgy, hogy egy hosszú, unalmas szingliség után, ahol legfőbb célod volt találni valakit, akit szerethetsz, ráakadsz egy nagyon érdekes emberre. Vonzónak találod, úgy érzed neked való. Színt visz az életedbe, feldobja a napjaidat, és mióta ő van neked, sokkal izgalmasabb az életed.

Ez mind szép és jó, de ebben az esetben előfordulhat, hogy az őrült rajongás áthajlik valami teljesen más, egészségtelen dologba. Annyira jól érzed magad a másikkal, hogy minden elvarázsol vele kapcsolatban. Mennyire menő munkája van, milyen jó fejek a barátai, milyen kedves a családja, és milyen szuper izgalmas hobbija van. Egyszer csak azt veszed észre, hogy belecsöppentél egy új életbe, és minden, ami azelőtt volt, egyszer csak nincs többé.

Egy ideig talán ez nem is tudatosul benned. Majd később, amikor már a kapcsolat rovására megy, hogy nincs saját életed és egyedül alig tudsz kezdeni valamit magaddal, villámként hasít majd beléd, hogy mi is a dörgés: féltékeny vagy a saját párodra. A munkájára, a barátaira, mindenre, az egész életére.

Borzasztóan negatív hatással tud ez lenni a kapcsolatra is, de főleg terád! Egy egészséges párkapcsolatban nem lehettek folyton együtt. Kell, hogy legyenek saját barátaid, saját hobbid, saját munkahelyed, ami a másikra nem feltétlen tartozik, és kell lennie saját szabadidődnek is, amit egyedül is tevékenyen töltesz el. Ha sülve-főve együtt vagytok, a kapcsolat nagyon hamar el fog laposodni, mert megunhatjátok egymást. Egy idő után nem lesz mesélni valótok, hiszen mindig mindenről azonnal tudtok, ami a másikkal történik.

Ha észreveszed, hogy veled is az a helyzet, hogy féltékeny vagy a párodra, akkor két lehetőség közül választhatsz. Persze, amennyiben változtatni akarsz a dolgon. El kell döntened, hogy a jelenlegi kapcsolatban képes vagy-e változtatni, vagy nem. Ha igen, akkor szép fokozatosan vissza kell térned a régi életedhez. Ez nem azt jelenti, hogy el kell hanyagolnod a párodat. Ez a másik véglet, és szintén a kapcsolat megromlásához vezet. Csupán kezdj dolgokat csinálni egyedül! Ha jól esik és van lehetőséged, válts munkahelyet. Keress új barátokat, vagy vedd fel a kapcsolatot a régiekkel és találkozz velük. Nézz sorozatot egyedül, olvass egy könyvet, készíts magaságyást, utazz el a szüleidhez pár napra egyedül. Ha pedig úgy érzed, mindez a jelenlegi kapcsolatodban már nem sikerülne, akkor itt az ideje lépni. Egyedül felépíteni az életedet ismét. Persze, a szünet is megoldás lehet, de a legtöbb esetben az nem működőképes, és előbb vagy utóbb úgyis szakítás lesz belőle.

Erősnek kell lenni. A párodnál és a kapcsolatodnál igaz, hogy kevés a fontosabb, de egy mindenképp van: te magad.  Te vagy az egyetlen, aki ha törik, ha szakad, életed végéig melletted lesz. Csakis te vagy felelős a saját boldogságodért. Te vagy az, aki változtatni tud. Hát tedd meg bátran, és éld az életed úgy, ahogy valóban szeretnéd.