Pizsamában dolgoznak a távmunkások: a home office előnyei

2021. ápr. 07. Fodor Andrea

Az elmúlt évben nagyon sok minden változott életünkben a világjárvány következtében. A munka világára és az álláspiacra is komoly hatással voltak a korlátozások. Az egyik legmegosztóbb terület pedig a távmunka, vagy home office.

Hazai viszonylatban nagy hátrányból indultunk, itthon még nem igazán volt kialakult kultúrája ennek a fajta foglalkoztatásnak. Most már eltelt egy év, sokan életükben először megtapasztalhatták, hogy mivel jár otthonról ellátni feladatainkat. Mi pedig összegyűjtöttük, hogy mégis milyen előnyökkel jár, ha nem az irodából dolgozunk, hanem otthonról, a nappalinkból.

  • Megspórolható a munkába járás költsége és ideje. Nem kell megtankolni az autót, megvenni a havi bérletet a tömegközlekedésre – hiszen nem fogunk kimozdulni a lakásunkból. A napi akár 1-2 órát, amit amúgy a bejárásra és a hazajutásra fordítottunk, most sokkal fontosabb dolgokra használhatjuk. Időt és pénzt takarítunk meg.
  • Akár egy másik városból is tudunk dolgozni, sőt ideiglenesen vidékre költözhetünk, ez nem befolyásolja a munkánkat. Valaki átköltözik a nyaralóba, hétvégi házba, és onnan dolgozik. Ha eltekintünk a járványhelyzettől, akár a tengerpartól is dolgozhatunk! 😊
  • Nőhet a hatékonyságunk, hiszen ideális esetben zavartalan körülmények között dolgozhatunk. Nem kell alkalmazkodnunk az irodában a többi kollégához, nem csörögnek folyton a telefonok, nem zavarják egymást a dolgozók a munkában. A munkával töltött idő, nettó idő, így sokkal több feladatot tudunk elvégezni határidőre.
  • Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a home office-ban rugalmas időbeosztásban dolgozhatunk, akkor könnyebb összeegyeztetni a családi és magánéletünkkel a munkánkat. Ráadásul a saját életciklusunkhoz tudjuk igazítani a teendőket, például aki nem szeret korán kelni, az, ha később kezdheti a munkát sokkal hatékonyabb lesz. Ha valakinek fontos a rendszeres testmozgás, akkor könnyebben be tudja iktatni a napirendjébe a sportot akár munka előtt, vagy után is. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá válunk, és ez a munkánkon is meg fog látszani.
  • Fejlődik a technológiai ismerettárunk, hiszen a munkánk során több olyan új programot, szoftvert kell használnunk, amit az irodában nem feltétlenül ismertünk korábban. Ezek szükségesek a megbeszélések, egyeztetések lebonyolításához. Nem mellesleg az önéletrajzunkban is jól mutat majd, hogy ezekhez is értünk! 😊
  • A munkáltató számára kisebb méretű irodát is elegendő fenntartani, így csökkenteni lehet a fenntartási költségeket, vagy átcsoportosítható a megtakarítás más területek fejlesztésére is.
  • Kényelmes. Ha nincs online megbeszélés, vagy videókonferencia, akkor a legkényelmesebb otthoni viseletünk is tökéletes lesz a „munkába járáshoz”. Amennyiben valakinek úgy tartja a kedve, akár pizsamában is dolgozhat (bár ezt azért nem javasoljuk).

Összességében nagyon sok előnnyel jár az otthoni munkavégzés. Azonban vegyük figyelembe, hogy az ember társas lény, és nem mindenkinek való ez a fajta életmód.