Pénzügyi tervezés gyermekeseknek

2022. febr. 14. Bálint Ildikó

Az elmúlt években kialakult a saját egzisztenciád és fel sem merült benned a pénzügyi bizonytalanság? Tisztában vagy a bevételeiddel és a kiadásaiddal? Akkor szerencsésnek tudhatod magad. Ha gyermekáldás előtt állsz vagy kisgyermeked van, akkor viszont érdemes újratervezned a pénzügyeidet, hogy a jövőben se főjön a fejed az anyagiak miatt.

Vedd a kezedbe a pénzügyeidet családbővítés után is.

Az életünk jelentős része telik munkával, pénzkereséssel. Nem mindegy, hogy tudatosan kezeljük-e a bevételeinket vagy hagyjuk, hogy kifolyjon a pénz a kezünkből. Különösen akkor, ha nem csak saját magunkért tartozunk felelősséggel.

„Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” – szokták mondani. És ez minden bizonnyal így is van. Kellő figyelem és tudatosság szükséges a szülők részéről ahhoz, hogy mindent megtudjanak adni a gyermekeiknek ahhoz, hogy az életben később önállóan is boldogulni tudjanak. Mert senki sem szeretné azt mondani a gyermekének a továbbtanulás előtt, hogy nem mehet oda tanulni, ahova szeretne, mert anyagilag nem tudják megengedni.

Első lépés: a bevételek és kiadások megtervezése

A pénzügyi tervezésre való felkészülésnek azzal kell kezdődnie, hogy tisztázzuk, hogy mennyi a pontos bevételünk és összehasonlítjuk a havi fix kiadásainkkal. Gyermekes családként sokszor nehéz megtervezni a pontos kiadásokat, mert sok váratlan kiadás is felmerülhet, de igyekezni kell számszerűsíteni mindent, ahhoz, hogy lássuk mennyi félretehető pénzünk marad hó végére. Ehhez választhatjuk a hagyományos kockás füzetet, a kicsit modernebb Excel táblázatot, de akár már ingyenes applikációkat is tölthetünk le a pénzáramlásunk vezetéséhez.

Második lépés: a tartalékok tudatos felhasználása

Miután kialakult a kép, hogy mennyi pénzt tudunk havonta átlagosan félretenni, el kell kezdeni gondolkodni, hogy mihez kezdünk vele. Először a rövid távú céljaink megvalósításában gondolkozhatunk, mint egy közös családi nyaralás. Ezt követően kezdhetünk a stratégiák kialakításába és a hosszú távú célok tervezetének megvalósításába.

Hosszú távú cél alatt érthetjük, mind a saját jövőbeli bevételeinknek a kiegészítését (mivel az állami nyugdíjrendszer segítségében korántsem biztos, hogy bízhatunk) vagy akár a gyermekünk jövőjébe fektetett megtakarításokat.

Harmadik lépés: a megfelelő befektetés kiválasztása

Nem árt, ha azonnal elérhető tartalékok is rendelkezésünkre állnak, hogyha a szükség úgy hozza, akkor hozzá lehessen férni.

Szülőként érdemes átgondolni, hogy milyen hosszú távú befektetések vannak, amellyel megkönnyíthetjük gyermekünk jövőjét. Nagyon jó lehetőség például az állami Babakötvény, amely akár kis havi összeg befizetése esetén is szép összeggé nőhet gyermekünk 18 éves korára, köszönhetően az állami támogatásoknak.

De választhatunk piaci befektetéseket is, nagyon sok áll rendelkezésre, ehhez érdemes pénzügyi tanácsadó segítségét kérni, hogy megismerjük a feltételeket.

Ne felejtsük el, hogy sok kicsi sokra megy, ezért kell minden kiadást megfontolni, hogy ne utólag főjön a fejünk, hogy hova fogyott el hó végére ismét a pénzünk. Ha pedig sikerül minden hónapban akár egy kisebb összeget is félretenni, akkor elgondolkozhatunk abban, hogy milyen célokra tudjuk ezt fordítani, mibe lenne érdemes befektetnünk.