Párkapcsolati problémák, avagy beszélgetni tényleg nem divat manapság?

2022. máj. 18. Bálint Ildikó

Egyre több olyan mémet látni, amikor párok fekszenek egymás mellett és nyomkodják az okostelefonjukat. Ez sajnos valós kép és tényleg itt tart a világunk. Olyan szintű függőség alakult ki az embereknél, hogy képesek egymás társaságában is a közösségi oldalaikat lapozgatni, ahelyett, hogy például megbeszélnék az adott nap történéseit. Vajon hosszútávon ez mennyire tud megmérgezni egy párkapcsolatot?

Mikor beszélhetünk párkapcsolati problémáról?

Hol van az a határ, ami még belefér, ami még tolerálható a felek részéről? Van vajon erre norma, hogy mennyit kellene egy nap beszélgetni párunkkal, hogy azt mondhassuk, hogy jól működik a kapcsolatunk?

Véleményem szerint erre nem lehet általánosítani és azt mondani, hogy ha nincs meg a napi 1 óra, amit beszélgetéssel töltünk, akkor ellaposodott a kapcsolat és jönni fognak a problémák.

Azonban, ha őszintén magunkba nézünk, akkor tudjuk, hogy megvan-e az a minőségi idő, amit tényleg olyan beszélgetéssel töltünk, amelyre egy párkapcsolatban szükség van. Túl azon, hogy mit eszünk holnap, meg mi volt a gyerekkel az óvodában, iskolában…

A kommunikáció hiánya

A nyílt és őszinte kommunikáció hiány hosszútávon jobban megmérgezi a párkapcsolatot, mint egy hűtlenséggel összefüggő esemény. Ha a rákra, mint betegségre azt mondják, hogy lassú gyilkos, akkor a kommunikáció mentes párkapcsolatra is mondható, hogy a kapcsolatok lassú gyilkosa.

Még akkor is, ha a felszínen úgy tűnik, hogy minden rendben, akkor is dolgozik a háttérben és előbb-utóbb előbukkan. Mert, ha nem beszélünk a közös tervekről, vágyakról, a mindennapjainkról, akkor ellaposodik a kapcsolat és csak élünk egymás mellett, mint hal a vízben.

Az sem mentség, ha egyik fél sem érzi a közös beszélgetések hiányát, mert az ugyanolyan rossz. Ha az egyik fél viszont érzi, akkor az megpróbálhat hatással lenni a másik félre és menteni a menthetőt. Erre az esetre már vannak olyan párkapcsolati tanácsadók, akik a segítségünkre tudnak lenni, ha maguk nem tudják megoldani a helyzetet.

De sokszor elég lehet egy kettesben töltött nap, vagy akár csak néhány óra. Egy séta az erdőben, egy kirándulás egy közös mozi majd vacsora segíthet felszakítani a korábbi kommunikációs gátakat és pozitív eredményre vezethet.

Hogyan kezdjük bele a kommunikációba?

Mindig nyissunk szeretettel és megértéssel a párunk felé, semmiképp se támadólag kezdjük neki a beszélgetésnek, mert az eleve rossz kezdése lenne a beszélgetésnek.

Ilyenkor minden korábbi sérelmünket szorítsunk a háttérbe és próbáljunk meg tiszta lappal indítani és a lehető legnagyobb megértéssel lenni mind magunk, mind a párunk felé.

Ne adjuk fel idő előtt, ha valami nem működik a párkapcsolatunkban és próbáljunk meg minél őszintébbek, nyíltabbak lenni párunkkal szemben és akkor bízhatunk benne, hogy ő is legalább ekkora őszinteséggel lesz felénk. Így sokkal könnyebben működhet majd a harmónia közöttünk és hosszútávon kiegyensúlyozott párkapcsolatunk lehet. De ne felejtsük el ezért mindkét félnek tennie kell, ez mindkét fél közös felelőssége.