Összeköltözés – lakva ismerszik meg az ember

2022. ápr. 27. Lebán Csenge

Hatalmas lépés két fiatal életében, amikor elhatározzák, hogy összebútoroznak, és elkezdik közös életüket. Ez leginkább hatalmas öröm, de azért az összeköltözés nem mindig jár rögtön felhőtlen boldogsággal.

Amikor a fiatalok még csak „együtt járnak”, megpróbálják a legjobb arcukat mutatni egymásnak. Függetlenül attól, hogy pár hete, vagy esetleg több éve tart a kapcsolat. Ez persze nem azt jelenti (jobb esetben), hogy megjátsszák magukat, hanem azt, hogy egy-egy veszekedés alkalmával talán tapintatosabbak maradnak, vagy hogy folyton próbálnak a másik kedvére tenni mindenféle aprósággal, kedves gesztusokkal. Egyáltalán nem biztos, hogy ez az együttélés során nincs így, sőt, egy párkapcsolatban ez a normális. Azonban ha valakihez 0-24 alkalmazkodnod kell, vele fekszel, vele kelsz, akkor nagyon sok minden megváltozik. Kicsit talán türelmetlenebbé válunk a párunkkal, egyre több nézeteltéréssel találjuk magunkat szemben. Önmagában ez nem is probléma, hiszen gondoljunk csak a szüleinkre vagy testvéreinkre, akikkel ezelőtt együtt éltünk. Előttünk sem tudtuk mindig a legjobb énünket előhozni, ez nem fog megváltozni attól, mert már a szerelmünkkel élünk.

Bizony a legnagyobb meglepetés akkor érhet, amikor jobban megismerjük a másik fél idegesítő, netán furcsa szokásait, amikkel már természetesen azelőtt is találkoztunk, csak akkor még aranyosnak tartottuk őket. Az együttélés során ezek a dolgok meglehet, hogy majd az őrületbe kergetnek, és nem is fogod érteni, ezt hogyan tudtad elviselni azelőtt.

A viták, esetleg veszekedések megsokasodnak. És nem biztos ám, hogy olyan dolgokon, amiknek valódi jelentőségük van. Előfordulhat, hogy azon vesztek össze, hogy ki melyik saroktól kezdi a felmosást, hogy ki hagyta morzsásan az asztalt, és hasonló butaságok. Ezeket a vitákat követően képesek lesztek úgy megsértődni, mintha életfontosságú dolgok lettek volna. Aztán persze kibékültök.

Aztán van az úgy, hogy egyszerűen csak rossz napunk van. Vagy nekünk, vagy a párunknak, vagy esetleg mindkettőnknek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azon levezetni a stresszt, aki éppen kézre esik, vagyis az élettársunkon. Nem is kell ahhoz mindig rosszat mondani, hogy a másik ezt a stresszlevezetést érzékelje, az is elég, ha éppen harapósabb hangulatban vagyunk, vagy nem válaszolgatunk a kérdéseire vidáman és dalolva. Máris ott a sértődés. És bizony, hajlamosak vagyunk tényleg vérig sértődni, amikor a szerelmünk munkája során szerzett negatív érzései rajtunk csattannak. Pedig valahol tudjuk, hogy nem kellene. És hazaérve a munkán gondolkozni sem kellene. Nem szabad hagyni, hogy a nyugalmas otthonba beférkőzzön a munkahelyi stressz.

A párkapcsolat egy hullámvölgy, hallottuk már sokszor. Vannak jó és rossz időszakok is. A párkapcsolat próbája, hogy időről időre túl tudja tenni magát a rossz időkön, majd örömmel élje meg a jót. Sajnos van az úgy, hogy egy rosszabb időszak közepén, esetleg pont egy veszekedés után úgy érezzük, hogy minden idegesít a másikkal kapcsolatba. Még az is, ha hangosan veszi a levegőt. Ilyenkor megoldás lehet egy kis külön töltött idő. Barátok, család. Egy kis szórakozás külön. Nem szabad elfelednünk: attól, hogy külön életet kezdtünk a párunkkal, még ugyanúgy ott vannak a „régi életünk” szereplői, akikkel fontos tartanunk a kapcsolatot. Nem baj, ha néha egyedül látogatunk haza.

És ott van a dolog másik oldala is, amikor minden szép és jó, könnyedén vesszük a szürke hétköznapok akadályait, nem veszekedünk annyit, úgy érezzük egy kis harmónia költözött mindennapjainkba. Olyankor is figyelnünk kell rá, hogy ne csak punnyadjunk otthon összebújva és sorozatokat nézve. Töltsünk egymással minőségi időt! Ezt megtehetjük otthon is, ha kicsit elszakadunk az elektronikus eszközöktől. Játsszunk társasjátékkal, vagy süssünk süteményt együtt! És ki is mozdulhatunk, sétáljunk egyet a városban, igyunk egy kávét valahol, és ilyen egyéb apróságok.

Bizony, az összeköltözés és az együttélés kemény dió. Viszont aki szeretettel és türelemmel van párja iránt, illetve van elég kitartása túllendülni a rosszabb napokon, annak biztosan nem okoz gondot megtalálni a boldogságot egy új, közös életben.