Okos segítőtársunk, a német juhászkutya

2023. jan. 27. Farkas-Csamangó Tekla

A német juhászkutya világszerte elismert és közkedvelt kutyafajta, amely egyedei amellett, hogy csodás társsá válhatnak, sok területen lehetnek a segítségünkre is. Ebben a cikkben ezeket az okos, hűséges és mozgékony kutyákat szeretnénk egy picit közelebb hozni hozzátok, hiszen megérdemlik, hogy odafigyeljünk rájuk.

A németjuhász kutyafajtát még a 19. század végén kezdték el tenyészteni természetesen német területeken. Kialakulása azért érdekes, mert létezik fehér németjuhász is, amelyet habár sokan nem fogadnak el a fajta hivatalos tagjaiként, ha jól megfigyelünk a színét kivéve ugyanazokat a jegyeket tükrözi, mint a jól ismert társai. Emellett érdemes megjegyezni azt is a német juhászkutyákkal kapcsolatban, hogy két tenyésztési vonalat képviselnek. Ugyanis vannak német tenyésztésű németjuhászok, és mára már elterjedtek az amerikai tenyésztésűek is. Első ránézésre nincs sok különbség a két ág között, ám akik jobban értenek a kutyák világához és ismerik, rajongnak a németjuhászokért, azt hangoztatják, hogy az amerikai fajtavonal egyedei jóval nyugodtabbak, viszont számos német juhászkutyától elvárható jelleget már elvesztettek.

Akárhogyan is tekintünk rájuk, az biztos, hogy ezek a kutyák a legkedveltebb fajták közé tartoznak Európában, és oly sokunk szívét megdobogtatják, akár gazdiként, akár kutyakedvelőként. Gondoljunk csak Rin-Tin-Tin – re, Rex felügyelőre vagy Szamos Rudolf híres könyveire, a Kántor nyomoz és Kántor a nagyvárosban kötetekre. Egészen biztosan sokatokban szép emlékeket ébresztenek ezek a nevek.

De vajon mi az, ami miatt ennyire közkedvelt kutyák lettek az elmúlt évszázadban, évtizedekben?

A német juhászkutya külleme és jelleme

A németjuhászok legelfogadottabb és legismertebb külső jegyei közé egyértelműen a barna és fekete színek kombinációi tartoznak, de előfordulnak vörös, tiszta fekete, fekete és ezüstös, valamint fekete és krémszínű variációk is. Mérete egyébként közepesen nagy, marmagassága kb. 55-68 cm, életéveinek száma elérheti az átlag 12-15 évet, vagyis valóban hosszú ideig hű társ lehet. Azonban nem árt róla tudni, hogy a feltétlen hűsége mellett azért szereti, ha teret kap. Olykor kell neki a szabadság, tehát például nem minden helyzetben viseli jól a simogatást, és tartózkodó az idegenekkel szemben is. Éppen emiatt kiváló házőrző válhat belőle, de ha sokáig hagyják egyedül, könnyen depressziós lesz. Ezért, ha hosszú nyaralásokat tervezel, vagy mindened a munkád, és keveset vagy otthon, hiába van kertes házad, neked nem feltétlenül ideális választás az okos tekintetű németjuhász.

Ugyanakkor azt sem árt figyelembe venni, hogy a kutya, ha jól szocializálódik, remekül kijön a gyerekekkel, így szuper családbarát kedvenc lehet. Ám szereti, ha vannak feladatai. Nem csoda, hogy sokrétű kiképzésben vehet részt, és egyes egyedekből akár rendőrkutyák, romkutatók, drogkeresők, terápiás kutyusok vagy vakvezetők is lehetnek. Igaz, hogy az utóbbi kettő, a terápiás és a vakvezető, ugyancsak munkát végez, hiszen sokszor találja magát különleges helyzetben, és valóban kíséri a rá bízott embert. Ugyanakkor ezek a kapcsolatok mélyen gyökereznek, hiszen nem csak a munkakutya szerep jár ki nekik, hanem a hűséges társ és segítő is. Ennél fogva tehát a német juhászkutyák valóban sokoldalúan támogathatják az embereket.

Ha társként szeretnél tekinteni németjuhász kutyusodra, jó, ha figyelembe veszed igényeit. Hiszen akkor lehet kiegyensúlyozott a gazdi-kutyus kapcsolatotok, amennyiben meg tudod számára adni a megfelelő feltételeket, úgy, mint elegendő hely, tér, szabadság, idő és szeretet. A mozgásra pedig különösen nagy szükségük van, mert ha nem mozognak eleget, amellett, hogy negatív irányba változhat viselkedésük, akár még mozgásszervi megbetegedéseik is lehetnek, például ízületi szűkület vagy krónikus lábfájdalom.

Emellett a táplálásukra és a szőrük ápolására is oda kell figyelni. Minőségi kutyatáppal a legjobb őket etetni, olyannal, amiben elegendő vitamin és rost van. Szőrüket pedig nem árt kifésülni.

Ha megtanultok harmonikusan együtt élni, szuper páros lehet belőletek minden tekintetben. Ha te magad is aktív vagy, kutyusod remek sporttárssá is válhat.