Nyaralás minden-áron?

2020. aug. 11. Szűrös Ivett

A munka világából kiszakadva az emberek jó része valamilyen vízpartra, a leginkább homokos tengerpartra vágyik, de a szabadság eltöltésére más kultúrák megismerését is sokan preferálják. Bárhol is nyaraljon az ember, az viszont pénzbe kerül.

Vannak, akiknek semmi sem drága, bárhová és bármennyi időre elutazhatnak, amikor csak akarnak. Az átlagembereknek viszont hónapokat kell spórolni ahhoz, hogy egy többnapos belföldi/külföldi nyaralást megengedhessenek maguknak. Nem is beszélve azokról, akiknek még egy strandlátogatás is luxusnak számít.

A közösségi oldalakat nézegetve sorra jönnek velünk szembe ismerőseink belföldi és/vagy külföldi nyaralóhelyeken készült fényképei. Azért egy-egy fotó láttán felvetődhet bennünk a kérdés, mégis mit csinál a másik jobban, hogy neki telik egy egzotikus szigeten eltöltött hétre, vagy éppen az évben már sokadik kiruccanásra? Bár sokan ezt irigységnek hívják, ez inkább egy egészséges kíváncsiság. Főleg akkor, ha mi sem keresünk rosszul, nem szórjuk a pénzt, mégis jóval kevesebbet és kevesebbszer engedhetünk meg magunknak, mint az újabb és újabb nyaralási képeken posztoló ismerőseink.

Jellemzően akkor döbben rá az ember, milyen rövid az élet, mi igazán fontos, vagy arra, mit hagyott ki, amikor már nincs lehetősége megtenni azt, amit bár korábban szeretett volna, de idő- és/vagy pénzhiány miatt mindig csak halasztgatott. Újabban gyakran olvasni, hallani a következőt: ne tárgyakat gyűjts, hanem élményeket! Ez valahol a nyaralásra is igaz, hiszen hol máshol pihenhetné ki az ember a dolgos hétköznapokat, mint valamely vízparton, vagy éppen egy másik ország kultúrtörténeti értékeinek felkeresése/megismerése közben. Ki-ki vágya szerint. Sokszor nem is időhiány, mint inkább pénzszűke miatt nem válhatnak valóra a nyaralásról szőtt álmok. Hiába az összehúzott nadrágszíj, csak nem akar összejönni a vágyott utazáshoz szükséges összeg. Ilyenkor általában marad a B terv, vagyis egy belföldön eltöltött pár napos pihenés. Vannak azonban olyanok is, akik annyira vágynak egy kiadós nyaralásra, hogy (elegendő) megtakarítás híján hitelfelvételhez folyamodnak. Azonban azzal is számolni kell, hogy ha addig sem sikerült havonta félretenni a leendő törlesztőrészletnek megfelelő összeget, akkor nagy a valószínűsége, hogy a törlesztés is gondot fog okozni. A részletek elmaradása pedig akár újabb hitelfelvételbe is „kergethet”. Bármilyen csábító is egy-egy pénzintézet ajánlata, a hitel nem ajándék, azt bizony kamatostól vissza kell fizetni.

Sok esetben nem könnyű a döntés. Egyrészt ott vannak az álmok és a vágyak, hogy az ember új helyeket, kultúrákat ismerjen meg. Másrészt viszont az anyagiak korlátot szabnak annak, milyen úti célok közül is válogathatunk.