Nők a meg nem értettség szakadékában: hogyan ne bánj egy érzelmileg labilis nővel?

2022. febr. 07. Tollas Tímea

A sok vidám pillanat ellenére mindannyiunk életében megjelennek a nehezebb időszakok is, amelyekből sokszor úgy érezhetjük, hogy nincs kiút, sem menekvés. Bármennyire is igyekszünk elrohanni egy kellemetlenebb vagy éppen fájdalmasabb élethelyzet elől, azzal a probléma gyökerét nem szüntetjük meg, a bennünk lévő hatalmas űrt pedig nem töltjük be. Ideiglenesen ugyan lefertőtleníthetjük a sebeket, de hosszú távon érdemes szembe néznünk az igazsággal és nevén nevezni a “gyereket” avagy a problémát!

A problémával általában az a baj, hogy túlságosan lusták vagyunk a megoldásához. Bármiről is legyen szó, úgy véljük sokszor, hogy nem is a mi hatáskörünkön belül helyezkedik el, éppen ezért a megoldást sem várhatja tőlünk senki. Szánalmas strucc módjára a homokba dugjuk a fejünket, közben pedig másokat hibáztatunk azért, amiről valójában csakis mi tehetünk. Elismerni és beismerni azonban mindig nehezebb feladat lesz, mint azt elsőre gondolnánk. Ha pedig problémák és nehézségek, akkor a következő napirendi pont a párkapcsolatunk vagy éppen a barátságunk elemzése és rendbetétele, de úgy igazán.

Mostanában sajnos egyre többször szembesülök azzal a nagybetűs problémával, hogy a férfiak nehezen vagy szinte alig tudnak megérteni minket, nőket. Természetesen bennünk is van hiba jócskán és nem azt állítom, hogy mi minden egyes helyzetet kimagaslóan intelligensen és tökéletesünk látunk át és kezelünk, de az empátiánk és érzelmi intelligenciánk, beleérző képességünk jócskán meghaladja az erősebbik nemét.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal a kijelentéssel, hogy a legtöbb szerelem, barátság és házasság éppen a kisebb-nagyobb félreértések, a rossz kommunikáció és a meg nem értettség általános zűrjei miatt fut zátonyra.

Vajon létezik útmutató a hölgyekhez?

Nem szükséges több száz oldalas, hatalmas enciklopédiákat bújnunk ahhoz, hogy ráébredhessünk arra az egyszerű tényre, hogy a nők jóval érzékenyebbek, mint a férfiak. Lealacsonyító közhelyek és sztereotípiák magyarázata helyett most igenis szánjuk rá az időnket és energiánkat, hogy megértsük, hogyan is működik egy érzékeny, finom hölgy? Tudom, a hölgy szóról egyből Jane Austen romantikus lányregényeire asszociálsz és kissé gúnyosan mosolyogva képzeled magad elé az apró kis teás csészéket szorongató lady-ket, akik egykoron a tökéletesség és a feddhetetlen elegancia minta szobrainak számítottak.

Sokan komikusnak találják az akkori szokásokat és a hölgyek viselkedését is, azonban ha jobban belegondolunk, talán éppen akkoriban mutatkozott meg igazán az, hogy ki a valódi, kifinomult nő. Túlságosan erőltetett mosolyok és mesterkélt mimika, előre átgondolt társalgások, fondorlatos cselszövések? Elképzelhető, sőt valószínű. Viszont mindezek ellenére én még mindig úgy látom, hogy a nőből pontosan ezektől az apró kis trükköktől és ártatlan csínyek által válik hölgy.

Belegondolva, manapság kire használnánk a hölgy szót? A világunk ugyanis Jane Austen bájos kis regényei óta sokat változott. Annyi mindenen ment át, hogy elmondani is lehetetlenség, nem hogy papírra vetni. A mindennapok változásával és a társadalomra nehezedő különböző problémákkal együtt pedig a nők viselkedése is sokat haladt előre, legtöbbször sajnos nem feltétlenül a legjobb irányba.

Nem vagyok labilis, csak érzékeny! – a nők misztériuma

Bárki bármit is mondjon, nőként helytállni és érvényesülni a 21. században nem mindig séta galopp. Temérdek külső nyomásnak, társadalmi normáknak és legtöbbször ostobának tűnő elvárásoknak kell megfelelnünk. Mindezek mellett egyensúlyban kell tartanunk a magánéletünket és a karrierünket is, egyfajta libikóka játék módjára. Természetesen közben az sem árt, ha a külsőnk szépítésére, még szebbé tételére is elegendő időt fordítunk, hiszen mégis ki akarna egy igénytelen, túlhajszolt nővel együtt lenni? A túl sok irodában vagy éppen a számítógép előtt töltött idő jócskán kiveszi belőlünk az egykori jókedvet és lelkesedést, azonban nekünk mindezek ellenére is a topon kell lennünk külsőleg-belsőleg.

Felkapott, a valóságra egyáltalán nem hajazó divat magazinokat bújunk és bugyuta sztárok tökéletesre photoshopolt fényképeit nézegetjük, miközben igyekszünk elhitetni magunkkal, hogy mi is vagyunk annyira csinosak, értékesek és elismertek, mint ezek az emberek. Ez a kellemetlen hasonlítgatás viszont az önpusztítás lejtőjéhez vezet, megállás pedig onnantól kezdve már nincsen.

A labilis és a hisztérika jelzőknek pedig érthető módon egyik hölgy sem örül. Sajnos manapság egyre többen követik el azt a hatalmas hibát, hogy túl gyorsan ítélkeznek olyan emberekről, akiket valójában nem is ismernek. Megbélyegeznek pillanatok alatt, azt mondják, hogy labilis vagy és bolond, csupán azért, mert nehezen tudsz kezelni egy olyan szituációt, amelybe eddig még sosem kerültél vagy éppenséggel már évek óta benne vagy és szenvedsz tőle.

Élettörténetek, nehéz pillanatok és fájdalommal átitatott napok maradnak rejtve, amíg mások könnyen ítélkezve gúnyolnak ki olyan nőket, akiknek egyébként sem könnyűek a mindennapjaik.

Éppen ezért, amikor egy gyönyörű, értékes nővel találkozol, akinek éppen rossz napja, hete vagy éppen éve van, legyél a támasza! Segíts neki, éreztesd vele, hogy úgy csodálatos, ahogy van és megtisztelő számodra minden együtt töltött perc.

8 mondat, amit soha ne mondj egy nőnek!

Igyekeztem összegyűjteni a Top 8 legidegőrlőbb mondatot, amelyet valaha férfiaktól vagy éppen nőktől hallottam, egyenesen nőknek címezve. Amennyiben nem szeretnéd magadra haragítani az ősi káosz úrnőjét, amely mélyen ugyan, de minden nőben ott lakozik, úgy nem árt kitörölni az alábbi mondatokat a fejedből!

  • Rémesen adod elő magadat, nem ártana már felállni a padlóról, ahova magadat taszítottad.
  • Miért kirándulgatsz a hétvégén, ha áll a ház?
  • Egy beteg ember nem így néz ki, mint te. Biztosan csak sajnáltatni szeretnéd magadat.
  • Azt hiszed tökéletes vagy?
  • Olyan unalmas vagy, mint egy nyugdíjas.
  • Ez megint hiszti.
  • Most meg miért sírsz?
  • Nem kell ilyen érzékenyen reagálni egy semmiségre.

Összefoglalva a fentieket, a személyes tanácsom továbbra is az, hogy mélyen nézz magadba, mielőtt valakit túl érzékenynek vagy hisztérikának neveznél, hiszen nem tudhatod, milyen út áll a háta mögött, miken kellett idáig keresztül mennie. Ami első látásra semmiségnek tűnik, az valójában hatalmas teher vagy akár trauma is lehet, így óvatosan bánj a szavaiddal és mindent tízszer gondolj át, mielőtt kimondanád!

Hiszen ne feledd: a szavaknak súlyuk van! Amit pedig egyszer elrontottál és kimondtál, azt már nem biztos, hogy jóvá tudod tenni!