Neveld a gyermeked felelős állattartásra

2020. nov. 06. Szűrös Ivett

Úgy gondolom, hogy az állatvédelem egy olyan téma, mellyel nem lehet elégszer foglalkozni. A felelős állattartás szabályaival pedig mindenkinek tisztában kell lenni.

Nagyon sok gyermek szeretne valamilyen háziállatot, a legtöbbször általában egy kiskutya a kívánság. Attól függetlenül, hogy ez az óhaj megvalósítható-e vagy sem, a szülőknek mérlegelnie kell, hogy vállalni tudják-e a felelős állattartással járó kötelezettségeket. Az állatnak ugyanis a következő hét dologra mindenképpen szüksége lesz: megfelelő pihenőhely; elegendő mennyiségű és minőségű eledel; rendszeres mozgás; állatorvosi ellátás; kültakaró/karmok/fogazat karbantartása; a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében ivartalanítás; szeretetteljes törődés és gondoskodás. Amennyiben az előbb felsorolt szükségletek teljesítése nem megoldott, a szülőknek javasolt leülni a gyermek(ek)kel, és megbeszélni, hogy miért nem vehetnek magukhoz kisállatot. Persze ezt különösen egy óvodásnak vagy kisiskolásnak nehéz megérteni. Természetesen olyan is előfordulhat, hogy minden adott a felelős állattartáshoz, ám néhány hónap vagy év múlva történik valami, ami miatt meg kell válni a szeretett kedvenctől. Ha erre sor kerül, akkor a legnagyobb körültekintéssel kell új gazdit keresni.

A gyermekek kíváncsiak és nagyon tanulékonyak. A szülői példa az élet minden területén nagyon fontos. Ha egy gyermek azt látja otthon, hogy a háziállatokat rendesen ellátják, illetve jól bánnak velük, akkor ő maga is hasonlóképpen fog viszonyulni az állattartáshoz.

Gyakori, hogy a gyerekek valamilyen ünnepre kérnek maguknak kis kedvencet. Ilyen például a húsvétra történő nyusziajándékozás. Az ünnep viszont elmúlik, a gyerekek érdeklődése pedig lassan másfelé terelődik. (Ez persze nincs mindig így, de előfordulhat.) Egyébként vannak olyan helyek, ahol nyulakat lehet etetni és simogatni. Nem kell feltétlenül meg is venni egyet ahhoz, hogy a gyermek húsvéti öröme meglegyen. De ugyanígy bármilyen ünnepről is legyen szó, jól át kell gondolni azt, hogy élő állatot ajándékozzunk. Ugyanis nem csak a gyerekek, de sok felnőtt sincs tisztában a felelős állattartás szabályaival.

Az állat nem játékszer! Ha felelős szülő és állattartó vagy, akkor a gyereke(i)dnek is hasonló értékrendet próbálsz meg átadni. Csak és kizárólag akkor ajándékozz élő állatot, ha biztos vagy benne, hogy a megajándékozott tisztában van az adott jószág szükségleteivel, biztosítani tudja azokat, vagy ha ez nincs teljesen így, akkor tudsz neki ebben segíteni, illetve tanácsot adni.