Népi hagyomány a májusfa állítás

2022. máj. 09. Lebán Csenge

Napjainkban már egyre inkább kikopik ez a kedves kis hagyomány, a májusfa állítás. Kisebb, hagyományőrző falvakban még szembe jöhet egy-egy karcsú, díszes, szalagos fa, de a legtöbb helyen már egyáltalán nem állítanak májusfát.

Na de mi is a májusfa?

Ha valaki esetleg nem találkozott volna még vele, vagy csak nem tudja, hogy mi célt is szolgál pontosan, annak elmondom.

Régen a legények májusfát állítottak annak a hajadonnak, aki tetszett nekik. Ez a gesztus az udvarlás kifejezése és felvállalása, egyfajta szerelmi vallomás volt.

 Egy szokásgyűjtemény szerint, amikor Szent Jakab és Szent Fülöp hittéríteni jártak, útitársuk lett egy Valburga nevű szűz hajadon. Amiért férfiakkal utazott, a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, és rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, letérdelt elé, imádkozott, a vándorbot pedig a pogányok szeme láttára kizöldült. Léte innen ered, a néphagyományban azonban a májusfa már a fiatalságot, szerelmet, megújulást jelképezi.

A legények barátaikkal együtt mentek fát vágni az éj leple alatt, és mindegyikük kedveséhez állítottak egyet. Reggelre általában minden leány kapott májusfát, szégyen volt, ha valaki kimaradt belőle. Volt, akinek az udvarán több is állt, ami azt jelentette, hogy nem csak egy udvarlója akadt. Szokás volt „eltáncolni” az udvarlást, hogy a lány ezáltal visszajelzést adjon arról, hogy bizony szívesen fogadja a legény kedveskedését. A májusfa megmászása pedig a legény próbája volt: a tetejére erősített italos üveget kellett lehoznia, hogy teljesítse a feladatot. A majális a mulatozásról szólt: táncoltak, énekeltek a fa tövében. A hangsúly a fiatalokon volt, akik párt választottak, és eljárták táncaikat.

Persze, nem csupa móka és kacagás övezte a hagyományt. A rossz hírű lányokat ugyanis gyakran szégyenbe hozták azzal, hogy rongyokkal és fazekakkal teleaggatott, kórószerű májusfát állítottak a háza elé. A verekedés sem volt ritka, hiszen a nehéz munka közben italozó legények egymásnak ugrottak, amikor ugyanaz a lány tetszett nekik, de az is előfordult, hogy egymás dolgát a másik fájának ellopásával nehezítették meg.

E szép hagyományról hallva talán most megfordult egyes férfiak fejében, hogy ők is állítanának májusfát kedvesüknek.

Hogyan is kell májusfát állítani?

  1. Szerezzünk be egy magas, nem túl vastag törzsű gyertyánfát.
  • Fűrésszel vagy baltával kopaszítsuk le annyira, hogy a tetején azért még maradjon néhány zöld ág, amit feldíszíthetünk.
  • Régen színes szalagokat használtak, de manapság igen gyakori módszer a krepp papírral való dekorálás. Vágjunk belőle tetszőleges hosszúságú csíkokat, és erősítsük fel a faágakra. Szokás üveget (akár többet is) tenni rá, az már részletkérdés, hogy üresen, vagy megtöltve.
  • A műveletet mindenképpen éjszaka, titokban végezzük el, hogy reggelre a lány jól meglepődjön. Ássunk mély lyukat (lehetőleg kerítés széléhez), állítsuk bele a törzset, majd temessük be. Ha a fa ingatag, kötözzük oda a kerítéshez, nehogy elboruljon, és balesetet okozzon.
    Figyeljünk rá, hogy a májusfa ne legyen útban a kapubejárónál és a kisajtónál sem.

Ha így kedveskedünk szerelmünknek, valószínűleg nagyra fogja értékelni igyekezetünket, hiszen ez a hagyományt már régen is nagy becsben tartották. Büszke lehet manapság az a lány, akinek udvarlója májusfát állít!