Nem csak a gyerekek, a felnőttek is szerethetik a meséket

2020. dec. 17. Szűrös Ivett

A legtöbb gyermek szeret meséket nézni, s egy-egy ilyen képzeletbeli világ képes annyira magával ragadni őket, hogy teljesen beleélik magukat a történetbe, sőt azonosulni is tudnak egyik-másik mesehőssel.

Aztán telnek az évek, jön a kamaszkor, s lassan az érdeklődés is másfelé terelődik. Az persze igaz, hogy ma már úgy készítik el az újabb animációs meséket, hogy azok minden korosztály számára szórakoztatóak legyenek. Ám ennek ellenére a mesék teljesen mást jelentenek, más élményt nyújtanak egy gyermeknek, mint egy felnőttnek. És ez jól is van így!

A gyermekek még ártatlanok és akár tapasztaltak már valamilyen negatívumot, akár nem, de ők még képesek hinni a csodákban. Számukra a mesevilág olyan akárcsak egy alternatív valóság. A felnőttek ezzel szemben már átéltek egyet s mást, tisztában vannak vele, hogy az, amit a mesékben látnak csak a képzelet szüleménye. Tudják, hogy csodák nincsenek, sőt a való életben a happy end sem jön el mindig. Ennek ellenére, pontosabban épp ezért néznek a felnőttek is meséket. Néha ugyanis az ember vágyik arra, hogy olyan történeteket lásson, amelyekben a jó karakterek, ha hosszú szenvedés, megpróbáltatás után is, de végül elnyerik méltó jutalmukat, a gonosz pedig meglakol, vagy legalábbis megbánja bűneit. Aztán ott van még a nosztalgia, hiszen a mesenézés visszarepíti az embert a gyermekkorába. Eszünkbe jut, milyen jó is volt óvodásnak, kisiskolásnak lenni. Különösen akkor, ha ugyanazokat a meséket nézzük, melyek kisgyermekkorunkban a kedvenceink voltak. Számomra a Hupikék törpikék (sorozat) az abszolút gyermekkori favorit. Ezért valahányszor meglátom a tévében, egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne nézzem végig – persze csak akkor, ha épp van időm. Hasonlóképpen vagyok még a Magyar népmesékkel is, azt leszámítva, hogy erre nem kimondottan emlékszem gyermekkoromból.

Biztosan vannak, akik úgy gondolják, hogy ciki felnőttként mesét nézni. Általában azok az emberek vélekednek így, akiket vagy már gyermekként sem kötött le a mesék világa, vagy pedig teljesen „kinőttek” belőle. A mesenézés semmiképpen sem ciki. Sőt, az az egyik legjobb dolog, amikor az ember a saját gyermekeivel nézheti a gyermekkori kedvenceit, illetve a moziban a legújabb mesefilmeket.

Akár a kedves gyermekkori emlékek miatt, akár csak magad szórakoztatására ülsz le egy-egy mesét megnézni, legyél bármennyi éves is, ne foglalkozz vele, hogy ciki-e vagy sem, ha neked örömed okoz, akkor miért ne?