Nehezen megy az esti elalvás? – 3 tipp a zökkenőmentes elalvásért

2022. ápr. 03. Bálint Ildikó

Nap, mint nap küzdelemmel jár az esti altatás? Jó lenne, ha sokkal könnyebben elaludna a gyerkőcöd és nem kellene vele órákat küzdeni? Még ha egységes receptet nem is lehet a problémára nyújtani, de fogadj el tőlünk néhány jó tanácsot meg, amelyekkel remélhetőleg könnyebb dolgod lesz a jövőben.

A napi rutin kialakítása

A gyermekünk első napjaitól kezdve törekednünk kell arra, hogy a napi rutinfeladatok minél jobban kialakuljanak a családban. Ugyanis az alvási szokások is attól függően fognak kialakulni, hogy egészen csecsemőkorától kezdve mennyire vittünk rendszert az alvási szokásokba.

Nincs aranyszabály arra vonatkozóan, hogy hány órakor kell lefektetni egy kisbabát vagy egy kisgyereket, mivel családonként változó például a vacsora időpontja, a fürdetés ideje. Célszerű azért 8 és 9 óra közé belőni az elalvás idejét. Későbbre nem szabad hagyni, mert akkor nem lesz elég ideje kipihenni magát a kicsinek.

A tapasztalatok szerint még a 7 éves gyermek is igényli a 10 óra éjszakai alvást. A még kisebbek pedig akár ennél többet is. Ha sikerül kialakítani a gyerekben azt, hogy minden nap lefekszik például fél 9-kor, akkor ez rutinná alakul, és nagyobb korában sem fog ágálni a lefekvés ellen.

Az esti mese szerepe

Keserű tapasztalatom volt, amikor hallottam, hogy egy óvodai csoport 20 gyermeke közül csak 4-5 gyerek nyilatkozta azt, hogy az esti mese a mindennapjaik része. Nem kell ahhoz mesepszichológiai eszmefuttatásokba bocsátkozni, hogy elmondhassuk, mekkora súllyal bír egy kisgyermek életében a mese. Egy olyan világot teremt a kis lelkében, amely segít neki abban, hogy az egész nap ért frusztrációival megbirkózzon, segít, hogy egy olyan képzeletvilága alakuljon ki, amelyben szabadjára meri engedni a gondolatait. Ezek a gondolatok pedig hozzásegítik ahhoz, hogy egy fantáziadús, érzelem gazdag felnőtté váljon. És nem utolsósorban segítik az elalvásban. Sokkal könnyebb lesz kikapcsolnia, elengednie magát meseolvasás után, mint anélkül.

Lehet hivatkozni arra, hogy tengernyi feladata van apának, anyának és hiába van este, még sincs idő olvasni. Mert van ilyen is. De 5 percet mindenkinek tudnia kell szakítani. Épp ezért vannak a rövidebb mesék. Ha eddig nem tetted, akkor próbálkozz meg az esti meseolvasással!

Ahogy az esti elalvás időpontjának, úgy az esti meseolvasásnak is napi rutinná kell alakulnia. Az 5 éves gyermekem pontosan tudja, hogy az utolsó mese minden este a Móra Könyvkiadó Minden napra egy mese című kötetéből lesz. E nélkül nem lehet lefeküdni, ez évek óta minden napi szokássá vált. És tudja, hogy ezután villanyoltás és alvás. Mindez zokszó és egyéb időhúzás nélkül. Mert megtanulta, hogy minden este így ér véget.

Alakítsuk ki a megfelelő körülményeket

Mire elérkezik az esti elalvás ideje, hangolódjunk a fényekkel, esetleg az illatokkal is az alváshoz. Ne égessünk este már nagy fényerejű lámpát, a fényeknek is azt kell sugallani, hogy nemsokára lefekvési idő.

Azok, akik szeretik az illóolajakat nyugodtan használjanak párologtatót, lehetőleg valamilyen nyugtató illattal, mint a citromfű vagy levendula. Hasznos lehet, ha előtte kiszellőztettük a szobát és frissesség járja át a helyiséget.

Figyeljünk, hogy a pizsama mindig legyen kényelmes, az évszaknak megfelelő vastagságú, hogy se a hideg ne okozzon gondot, se a meleg és persze ne szorítson sehol.

Néhány apróság összehangolásával nagyban megkönnyíthetjük az estéinket. Segítsünk gyermekünknek abban, hogy ellazulhasson. Érdemes kihasználni az ágyba kerülés és villanyoltás utáni perceket, amikor már minden elcsendesedett, hogy megkérdezzük (főleg nagyobb gyerkőc esetén) történt-e vele olyan aznap, amiről még nem volt lehetősége beszélni és meg szeretne osztani velünk. Ilyenkor sokszor könnyebb beszélni a dolgokról, így bátran éljünk ezzel a lehetőséggel, mindenkinek jót tesz, ha kibeszélheti magából, amit szeretne és jól esik, ha meghallgatják.