Néhány tipp a kevésbé stresszes adventi időszakhoz

2020. nov. 19. Szűrös Ivett

Bár egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyt házon kívül töltik, azért a legtöbben még mindig otthon ünnepelnek. Ez utóbbi pedig elég sok utánajárással, munkával és stresszeléssel járhat, különösen akkor, ha az ember nem kezdi el időben a felkészülést.

Amennyiben lehetőség van rá, úgy ajánlott a karácsonyi előkészületekkel kapcsolatos feladatok legalább egy részét év közben letudni. Hiszen nincs az sehol sem kőbe vésve, hogy minden tennivalót az adventi időszakra kell bezsúfolni.

Az ajándéklistát és a menüt év közben is bármikor összeállíthatjuk, és – az anyagiak függvényében – szép sorban vehetjük meg, csomagolhatjuk be az ajándékokat is. A nagytakarítást is megejthetjük egy kellemes őszi napon. Persze egy háztartásban mindig akad valami takarítani való, ráadásul karácsonyra mindenki ragyogó tisztán szeretné tudni az otthonát. Azonban nem mindegy, hogy az ünnepek előtt egy héttel kezdünk neki egy átfogó, a pincétől a padlásig terjedő nagytakarításnak, vagy azt letudjuk egy hónappal korábban, és csak a látható felületek (újbóli) tisztítása marad a karácsony előtti utolsó napokra. Takarékossági és célszerűségi szempontból egyébként is javasolt az igény szerint megejtett nagybevásárlás, így mindig van otthon legalább néhány olyan alapanyag, amiből össze lehet ütni egy könnyű, de akár egy kiadósabb vacsorát is. Egy-egy ünnepkor persze más a menü, mint a hétköznapokban. Azonban egy rendszeresen „feltöltött” spájz és hűtő nagyban megkönnyíti a karácsonyi bevásárlást. Ennek ellenére ezt sem ajánlott az utolsó pillanatokra hagyni.

Érdemes elgondolkodni a fenti javaslatokon, így talán az adventi időszakban több idő juthat magunkra, a barátokra és a családra is. Egy séta a közeli karácsonyi vásárban, amikor nincs túl nagy tömeg. Egy bögre tea vagy forralt bor, mely átmelegíti testünket és lelkünket. Az este felvillanó karácsonyi fények ragyogása. A boldogsághoz nem kell sok. De otthon is teremthetünk magunknak ünnepi környezetet és hangulatot. Néhány karácsonyi dekoráció (a kevesebb néha több!), egy bögre ital, pár fahéjas keksz, egy pihe-puha takaró és egy jó könyv. Bekuckózni, s az ablak mellett olvasgatni, néha persze ki-kitekinteni a téli tájra, hogy azért lássuk, milyen jó dolgunk van a meleg szobában.

Ha év közben próbálunk elintézni, letudni egy-egy karácsonyi előkészülettel kapcsolatos feladatot, akkor az adventi időszak sem a rohanásról, valamint az anyagiak és az idő miatti állandó stresszelésről szól majd.