Néhány ismert csalási módszer

2021. márc. 03. Szűrös Ivett

Manapság nem árt résen lenni, s egyfajta egészséges bizalmatlansággal lenni mások, különösen az idegenek iránt. A csalók ugyanis igyekeznek kihasználni minden adódó lehetőséget annak érdekében, hogy valamilyen anyagi haszonhoz jussanak. Bár már több cikkünkben is foglalkoztunk ezzel a témával, ám a minél szélesebb körű tájékoztatás, illetve a megelőzés érdekében nem árt időről időre újra elővenni. Nézzük meg most pontokba szedve, hol és milyen módszerekkel próbálkozhatnak az elkövetők.

Házaló csalók

Igen gyakori, hogy különféle árusok járják a településeket, s a gyanútlan, jóhiszemű személyekre az eredeti ár többszöröséért próbálják rátukmálni termékeiket. De magukat szakembernek kiadó egyének úgyszintén próbálkozhatnak. Ők rendszerint elvállalnak valamilyen ház körüli munkát, majd az előleg felvétele után eltűnnek, s elérhetetlenné válnak. Vagy ha esetleg el is végzik a feladatot, valódi szaktudás híján több kárt okoznak, mint hasznot.

Trükkös lopások

Az előbb említett házaló árusok és iparosok nem csak silány termékekkel és szolgáltatásokkal verhetik át az embereket, de otthonaikba bejutva ellophatják értékeiket is. Ez történhet azonnal, a gyanútlan személyek figyelmének elterelésével. De az is előfordulhat, hogy az elkövetők először csak kifigyelik, van-e értékes holmi, kikérdezik a potenciális áldozatot annak családi állapotáról, szokásairól, majd napokkal, hetekkel később visszatérnek, hogy kifosszák az ingatlant. A csalók nem csak házalással próbálkozhatnak bejutni egy-egy lakásba/házba, de akár valamely szolgáltató emberének is kiadhatják magukat.

„Unokázós” csalók

A csalók idős embereket hívnak fel arra hivatkozva, hogy valamely szerettük bajban van. Így akarnak kicsalni tőlük pénzt vagy egyéb értéket. A hívó fél leggyakrabban a potenciális áldozat unokájának adják ki magát, vagy annak nevében telefonál. Ezért is az „unokázós” csalók elnevezés.

Ingatlancsalások

A csalók elsősorban olyan egyedül élő, magányos embereket szemelnek ki, akik koruk és/vagy egészségi állapotuk miatt kiszolgáltatott helyzetben vannak. Velük szemben először kedvesnek, előzékenynek, segítőkésznek mutatkoznak. Egyedüli céljuk azonban a potenciális áldozat tulajdonában lévő ingatlan megszerzése, rendszerint eltartási szerződés révén.

Online csalások

A csalók online is próbálkozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy igyekezzünk körültekintően és tudatosan használni az internetet.

Érdemes időről időre tájékozódni, hogy „naprakészek” legyünk ebben a témában. A csalók ugyanis újabb és újabb módszereket találhatnak ki.