Ne csak ajándékozz, adományozz is

2020. nov. 08. Szűrös Ivett

Vannak, akik már hónapokkal karácsony előtt, mások csak december elején kezdik el az ünnepekre való felkészülést, sőt egyesek egyáltalán nem tesznek különösebb előkészületeket, még a nagybevásárlást is az utolsó napokra hagyják. Bár az adventi időszaknak a csendről, a nyugalomról és a békéről kellene szólnia, a valóságban az emberek jó része a szokásos otthoni és munkahelyi feladatok mellé még kap néhány extrát.

Nagytakarítás, lakásdekorálás, ajándékok utáni hajsza, az ünnepi menü összeállítása, folyamatos boltba járkálás, mert ugye valami mindig éppen kifogy, vagy hiányzik. Amíg azonban valakinek terhet jelentenek az ünnepi előkészületekkel járó feladatok, addig másnak ez inkább csak egy elérhetetlen álom. Hiszen minden csak nézőpont kérdése. Van, akinek az okozza a legnagyobb dilemmát, mit ajándékozzon a szeretteinek, ezzel szemben vannak olyanok, akiknek mindössze egy fűtött szoba és meleg étel a karácsonyi vágyuk. Ezért bármennyire is elfoglaltak vagyunk az adventi időszakban, gondoljunk ilyenkor a rászorulókra is, és lehetőségeinkhez mérten próbáljunk meg segíteni.

Minden nagyobb ünnep előtt esedékes egy nagytakarítás, ami alatt általában dolgaink rendszerezésére is sor kerül. Sok háztartásban vannak olyan holmik (ruhaneműk, használati tárgyak, könyvek, stb.), melyek még kifejezetten jó állapotúak, de valami miatt feleslegessé váltak. Rengeteg helyen örömmel fogadják az adományokat, csak meg kell találni azt, ahol a felajánlásoknak a legnagyobb hasznát veszik. Adományozni ugyanis csak célzottan érdemes. És csakis olyan holmikat, melyeknek mi magunk is örülnénk, ha a másik helyében lennénk. A helyi családsegítő szolgálat ismeri az adott településen leginkább rászoruló családokat, így rajta keresztül biztosan jó helyre kerül majd az általunk felajánlott holmi. Ha van autónk, akkor az adomány célba juttatásában is segíthetünk. A családoknak ilyenkor általában meleg ruhákra, kályhákra, tüzelőre és élelmiszerre van a legnagyobb szükségük. A gyermekek persze az ajándékoknak örülnek a legjobban. Hazánkban számos szervezet célja a rászorulókon való segítségnyújtás. A Baptista Szeretetszolgálat például minden évben megszervezi az ún. Cipősdoboz akciót. Amit ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a dobozra feltétlenül írjuk rá, milyen korú és nemű gyermeknek szánjuk a benne lévő ajándékokat.

A karácsonyra való készülődés idején gondolj azokra is, akiknek nem magától értetődő a feldíszített fa, az ünnepi menü vagy a szépen becsomagolt ajándék. Ha lehetőséged van rá, adományozz!