Mondj igent az esküvőszervezőre – minden, amit tudnod kell az esküvőkről

2021. szept. 13. Tollas Tímea

Az esküvők különleges, megismételhetetlen alkalmak. Ritka pillanatok és ha minden jól alakul az életünk során, abban az esetben csak egyszer van lehetőségünk átélni őket. Olyanok, akár a szalagavatók egy végzős gimnazista izgalmas életében. Egy nap, amikor minden csak rólad szól. Percek, hosszú órák, amikor minden kíváncsi szempár csakis rád szegeződik és mindenki neked segít. Hosszú idő után végre először lélegzel fel mélyen, jólesőn, a szíved pedig olyan könnyű, hogy bármelyik pillanatban táncra perdülne.

Amikor már minden kis részlet sikeresen összeállt egy egész, gyönyörű mozaik képpé, akkor nyugszol meg igazán. Még egy utolsó pillantást vetsz a tükörbe és elégedetten állapítod meg, hogy minden tökéletes. A tükörből ismerős szempár és porcelánbaba szerű arc tekint vissza rád, az igazi önmagad, aki mindig is lenni szerettél volna. Hátráltató tényezők, átsírt éjszakák és keserű csalódások nélkül. Ahogyan a smink által megszépített arcvonásaidat fürkészed, érzed, hogy könnyek tolulnak a szemedbe. Amikor a násznép aggódva megkérdezi, hogy miért sírsz, minden rendben van-e, te azt feleled:

“Köszönöm, csak meghatódtam. Olyan gyönyörű minden.”

Azonban valójában a megkönnyebbültségtől sírsz. Hatalmas terhet rakhattál le végre, amelyet nem kell tovább cipelned. Hosszú keresgélés után végre rátaláltál valakire, aki elfogad olyannak, amilyen vagy és nem kényszerít lemondásokra. Titok ide vagy oda, emiatt itatja egy leendő menyasszony közvetlenül a lakodalom előtt az egereket.

Menyegző a hölgyek szemszögéből

A nők életében az esküvő kulcsfontosságú szerepet játszik, amelyet nem árt tiszteletben tartani, ha nem szeretnénk előbb-utóbb elszabaduló poklot és véres háborút. Viccet félretéve, a fenti kijelentés nagyon is igaz és minden esetre helytálló lehet a következő tanácsom: bármi is történjék az esküvőt megelőzően vagy a nagy napon, szigorúan, minden körülmény között bánjunk kesztyűs kézzel a menyasszonnyal.

Arany szabály, hogy mindig az arának van igaza. Nem pusztán, mint leendő esküvő és rendezvényszervező tanácsolom ezt, hanem elsősorban, mint nő. Őszintén megvallva, minden hölgy szereti, sőt kifejezetten odáig van érte, ha a történések úgy alakulnak és olyan fordulatokat vesznek, amilyeneket ő szeretett volna. Élünk-halunk a nagy felhajtásért, a színes csokrokért, romantikus kis kerti pavilonokért és a tengerparti esküvőkért. Azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valójában mi a mozgató rugója ennek a sok külső tényezős hacacárénak? Miért vágyódunk ennyire a tökéletes esküvőre? És ami a legfontosabb: miért készül ki teljesen lelkileg minden menyasszony, mire az oltárhoz ér?

A válasz összetettebb, mint gondolnánk. Egy nő sosem a felhajtás miatt megy férjhez és nem is ehhez ragaszkodik elsősorban az előkészületek során. Sokkal inkább a rá irányuló figyelem az oka. Kislánykorunk óta belénk nevelte a nagybetűs világ, hogy sugárzónak, tündöklőnek és hibátlannak kell lennünk, lehetőleg a nap 24 órájában. A környezetünk már megszületésünktől kezdődően azt várta el, hogy mi nők, mindig a figyelem középpontjában legyünk. Fáradhatatlan igyekezettel törekedtünk mindig a legjobbra, a legfájdalmasabb pillanatokban is kitartottunk és nem törtünk meg, mert ezt várták tőlünk. Mi pedig tökéletesek, feddhetetlenek és szépek maradtunk minden nehézségünk ellenére.

Amikor az oltárhoz vezető úton is azt a hihetetlen, ránk irányuló figyelmet éljük át, máshogyan érezzük magunkat. Ez az odafigyelés ugyanis őszinte és valóban nekünk szól, a szerelmünk zálogaként is felfogható. Gondoljunk csak bele: ez a rengeteg ember mind azért van most jelen, hogy tiszta szívből gratuláljon nekünk, amiért megtaláltuk az életünk egyik értelmét. Szeretetre és értékre találtunk. A mai világban pedig ez sajnos ritkaság számba megy.

Így, amikor a menyasszony hosszú uszályos, fehér hattyúként lépdelve végig halad az oltár felé vezető úton, tiszteljük meg néma csenddel és csillogó szemekkel. Ne apró részleteket és külsőségeket lássunk, hanem őt magát. Teljes valójában, azzal az életúttal együtt, amelyen már végig haladt annak érdekében, hogy ma itt állhasson.

Egyedül vagy esküvőszervezővel? Az esküvőszervező szerepe

Miután lelkileg jobban beleástuk magunkat a menyasszony szerepkörébe és sikerült megérteni, min is mehet keresztül, mire eljut a nagy napig, jöhet a második nagy kérdés. Egy kérdés, amely létfontosságú és központi szerepet játszik az esküvőnél.

Esküvőt szervezni első hallásra könnyűnek tűnhet, hiszen mégis mennyire lehet nehéz az a pár virágcsokor, lufi, zenekar, torta elintézése? Megvan pár nap alatt, ha ügyesen lőjük be az embere. Sokan futnak bele abba az örök hibába, hogy meg sem hallgatják egy tapasztalt esküvő vagy rendezvényszervező véleményét és tanácsait. Mivel egyre több fiatal pár le akarja faragni a több milliós nagyságrendű esküvői büdzsét, sajnos kényszer megoldásokra kényszerül. Álomszerű, habos-babos ruha vagy egy szakember? Mindkettőre sajnos nem sokunknak telik.

Azt viszont nem árt tisztázni, hogy rengeteg idegeskedéstől, kapkodásoktól és hatalmas káoszok kialakulásától óvhatjuk meg magunkat, ha az esküvőszervező segítsége mellett döntünk. Egy szervező szerepe ugyanis szinte minden ifjú pár számára elengedhetetlen lenne. Amellett, hogy leveszi a nagyobb szervezéssel járó terheket a vállukról, sokszor egyfajta “pszichológusként” és párkapcsolati terapeutaként is funkcionál. Arról már nem is beszélve, hogy nem egyszer a párok közötti kisebb konfliktusok kialakulásakor villámhárító szerepet is betölt. A menyasszony számára igazán fontos ruha kiválasztásakor is segítséget nyújthat, olyan exkluzív szalonokba juttathatja el a leendő arát, ahol akár jelentős kedvezményeket, királylányokhoz méltó bánásmódot biztosíthat a számára.

Számos esküvői kalamajkáról szóló vígjáték tanúskodik az esküvő és rendezvényszervezés szépségéről, ugyanakkor bonyolultságáról is. Összetett munka ez, ahol a szervezőnek szó szerint, mindig a topon kell lennie, a figyelme pedig egy pillanatra sem lankadhat. Éppen ezért, amennyiben a szervező segítsége mellett tesszük le a végső voksunkat, nem árt alaposan utánajárni, hogy mely cégeknél találhatóak a legmegbízhatóbb, több éves tapasztalattal és kitűnő referenciával rendelkező szakemberek. Elsőre költségesnek tűnhet ez az opció, azonban hosszú távon abszolút megéri a befektetést, ha tökéletes, probléma mentes nagy napról álmodozunk.

A boldog befejezés: És boldogan éltek, míg meg nem haltak….

Egy szónak is száz a vége, a nagy nap tökéletes kivitelezése sokszor nem olyan, mint a mesékben vagy a filmvásznon. Rengeteg kérdés, bizonytalanság és nem várt helyzet merülhet fel, amíg eljutunk a történet végére. Ezeket nem árt tudatosítani magunkban, még az egész folyamat elindítása előtt, ugyanis igen sok meglepetéstől megkímélhet minket, ha tiszta fejjel vágunk bele.

Az esküvő mindent összevetve egy igazán csodálatos, felejthetetlen napot jelent az ifjú pár számára, amikor minden apró kis részlet róluk szól. Az ő nagy napjukon, körbe véve a szeretteikkel és a számukra fontos emberekkel.

Esküvő szervezővel vagy anélkül? Édes mindegy, az egyetlen szempont, amelyet szem előtt kell tartanunk: magunkra gondoljunk! Nekünk mi lenne a jó? Ha erre a kérdésre már egyértelmű válasszal tudunk előrukkolni, akkor a nagy napot is méltó módon meg fogjuk tudni valósítani. Pontosan, ahogyan megálmodtuk.