Mit tegyünk, ha elhagyott kiscicát találunk?

2022. jan. 30. Lebán Csenge

Napjaink egyik legégetőbb állatvédelmi problémája a macska-túlszaporulat. Természetesen egyre több kezdeményezés van civil és kormányzati részről is, hogy ezt a jelenséget orvosoljuk, ilyen az állatmenhelyek és állatmentők tevékenysége, az ivartalanítási programok. Mindezek hatalmas segítséget jelentenek, viszont ezek ellenére is sajnos ott tartunk még, hogy bárhol találhatunk elhagyott kiscicákat.

Először is, győződjünk meg róla, hogy a csöppség valóban egyedül van. Amikor az anya macska egerészni megy, a kicsik gyakran sírnak utána. Ez persze egy idő után abbamarad, legkésőbb akkor, ha az anyuka visszatér. Ha nagyon gyakran halljuk a nyávogást, esetleg figyeljük meg, jár-e vissza az anyjuk, hiszen ilyen esetben is előfordulhat, hogy valami történt vele, vagy egyszerűen csak nem működnek jó anyai ösztönei, magára hagyta a kölykeit. Persze, ha a nyílt utcán, forgalmas vagy veszélyes helyen találjuk meg a kiscicát, főleg, ha rossz állapotban, akkor semmiképpen se hagyjuk ott.

Mit csináljuk utána a kis jövevénnyel?

Sok mindentől függ, a korától, állapotától, attól, hogy hányan vannak. Viszont minden esetben a legfontosabb, hogy biztonságos helyre kerüljön. Ha nem áll módunkban vigyázni rá, gondozni, akkor jobb, ha állatvédők segítségét kérjük. Ha azonban úgy döntenénk, mi szeretnénk a kicsit felnevelni, a következőket kell szem előtt tartani:

A nagyon kicsi cicáknak még hatalmas szükségük van a melegre, főleg, ha még járni sem nagyon tudnak, vagy ha még a szemük sem nyílt ki. Ebben segítségünkre lehet egy infra lámpa, villanypárna, vagy egy meleg vízzel feltöltött (kihűlés előtt mindig cserélt) palack. Bármelyiket is használjuk, ügyeljünk rá, hogy ne okozzunk forróságot, csak kellemes meleget a kis vacokban. Ha egyedül van a cicus, ez még fontosabb, hiszen nem tud a testvérkéivel sem összebújni.

Fontos a bolhairtás és féreghajtás is. Minden macska férges, amikor megszületik, még ha tisztának és egészségesnek néz ki, akkor is. Ha ez nincs kezelve, nagy a rizikó, hogy a kicsi megbetegszik, rosszabb esetben el is pusztulhat. Állatgyógyszertárakban vagy állatorvosoknál lehet kapni kiscicáknak való készítményeket, amik a szakember utasításainak betartása mellett biztonságosan használhatók. A cicát nem muszáj megfürdetni, sőt, ijedt állatkát nem is célszerű, mert a stressztől hasmenés is kialakulhat, ami a fiatal macskáknál halálos is lehet.

Az étkezésre is figyelni kell. Megosztó dolog, hogy a cicának lehet-e tejet adni, vagy sem. Sok szakirodalom írja, hogy a macska nem tudja megemészteni a tehéntejet, azonban sokunk ad tejet kedvencének anélkül, hogy annak hasmenése, vagy egyáltalán bármi problémája lenne. A biztonság kedvéért a kiscicának még ne adjunk tehéntejet, főleg, ha alultáplált. Állatboltokban kapható a cicatejpor, amit langyos tízben elkeverve biztonságosan fogyaszthatnak a kicsik. Vagy ha van lehetőségünk kecsketejet beszerezni, az is lehet egy helyes opció. A mennyiségre is figyelnünk kell, illetve az etetés gyakoriságára is. A gyenge, sovány cicusnak eleinte keveset adjunk, majd napról napra bővítsük az adagját. Nagyon pici cicának akár kétóránként is kell adni, ez persze ahogyan nő, folyamatosan csökken. Macskákkal foglakozó oldalakon vagy állatorvosnál járjunk utána, hogy pontosan hányszor és mennyit adjunk enni neki.

Ha még nagyon picike a cica, étkezés után segítenünk kell neki az ürítésben is. Az anyamacska eleinte a kiscicák hasát és fenekét nyalogatva bírja rá a kis szervezetüket, hogy meginduljon az anyagcsere. Egy langyos vízzel megnedvesített vatta vagy törölközőcsücsök segítségével ezt mi is megtehetjük, óvatosan, de határozottan, perceken keresztül, amíg meg nem történik az a bizonyos.

Aki már nevelt fel kiscicát odaadó figyelemmel és szeretettel, az tudja, hogy fejlődésének és viselkedésének szakaszai szinte megegyeznek az embergyermekével. Ugyanazok a dolgok figyelhetők meg náluk, így nekünk is hasonlóképpen kell bánnunk az elanyátlanodott csöppségekkel. Ha mi nekiadjuk feltétlen szeretetünket és gondoskodásunkat, ők is rengeteg örömet fognak szerezni számunkra.