Mit olvassunk a 4-5 éves gyermekünkkel?

2022. ápr. 14. Bálint Ildikó

A meseolvasás aranyat ér. Nem kell szakavatott pszichológusnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk mennyire hasznos a meseolvasás gyerekkorban. Számos előnye van akár az adott pillanatban akár a gyermek jövőbeli fejlődését nézve is.

Jómagam legalább napi 1-1,5 órát töltök olvasással 3 gyerkőcre levetítve. 2, 5,8 évesek így némi átfedés mutatkozik az igényeikben, de mindenkinek megvannak a maga kedvencei.

Vannak kihagyhatatlan olvasnivalók, amik kortól és nemtől függetlenül mindig hódítanak. Ide sorolnám a magyar népmesék világát, a tündérmeséket. De egy idő után szükséges újítani a mesefelhozatalon, ebben szeretnék most segíteni az általunk legjobbaknak ítélt olvasnivalókkal.

A kortárs meseirodalom

4-5 éves korban már érettek a gyerekek annyira, hogy hosszabb szövegekre is odafigyeljenek. Így amikor úgy érezzük, hogy kinőtte mondjuk a Bogyó és Babóca egyszerűbb nyelvezetét, akkor ideje újabb mese után nézni.

Elsőként Berg Judit munkásságát említeném meg, aki a legkisebbektől a legnagyobbakig tökéletesen eltalálta a gyerekek igényeit.

Már 4-5 éves korban lenyűgözve hallgatják a gyerekek a Lengemesék sorozat köteteit. A 4 alapkötet, a 4 évszaknak megfelelően mutat be egy varázslatos mesevilágot, ahol a szorgalmas és becsületes lengék rendszeresen konfliktusba kerülnek a lusta, szemetelő harácsokkal.

Fantasztikusan kalandos történeteken keresztül tárul ki előttünk a nádas és lakóinak világa. Nemcsak az élővilágról tanulhat belőle a gyerkőc (és persze felnőtt egyaránt), hanem emberi magatartástokról, barátságról, sikerekről, kudarcokról.

Minden történet középpontjában a zsivány, eleven, olykor a szabályoknak ellentmondó Füttyös Vilkó áll. Szerintem a gyerekek tökéletesen Vilkó helyébe képzelik magukat, mivel ők is elkövetnek csínytevéseket, olykor szófogadatlanok.

A 4 évszaknak megfelelő köteteken túl további szuper kiegészítő kötetek jelentek már meg, mint a Lengeszakácskönyv vagy a Nádtengeri rejtélyek. Az utóbbi például az a zseniális könyv, amelyben a gyerekeknek maguknak kell eldönteni, hogy hogy szeretnék, ha folytatódna a megkezdett történet. Csavarhatják a szálat több irányba, mintha ők lennének a meseírók.

Fontosnak tartom megemlíteni Beck Andrea Titoktündér sorozatát. Összesen 8 kötetnyi remekmű áll az olvasni vágyók előtt. Szintén nagyon könnyű dolga van a gyerekeknek, akik a főszereplők helyébe szeretnék képzelni magukat.

3 gyermek áll a középpontban, mindegyiknek van egy saját titoktündére, aki segíti és kalauzolja őt a tündérek világában és olykor Tündérországban. Mindennapi kalandok, akik mindenkivel megeshetnek, akár már az óvodában, akár az iskolában. (maguk a gyerekek is először óvodások, majd iskolások lesznek).

Roppant jó személyiség, -és jellemformáló, segít megküzdeni a gyerekek belső félelmeivel. Legyen szó akár arról, hogy ki kell állni a színpadra vagy verset kell mondani a csoport előtt vagy éppen csúfolódás tárgyává válunk. Jó és rossz, gonosz emberek és becsületes emberek- kitárul a világ a gyerekek előtt, megismerkedhetnek olyan helyzetekkel, amikkel aztán ha szembe találkoznak az életükben sokkal könnyebb lesz megbirkózni.

Nyakunkon az egyre hosszabb tavaszi-nyári esték, amikor nem sok kellemesebb dolog van, mint összebújni gyermekünkkel és engedni hagyni szárnyalni a fantáziáját a mesék segítségével. Olvassunk minél többet!