Mire figyeljünk, ha egyedül hagyjuk a macskát a lakásban?

2022. nov. 01. Lebán Csenge

Mindennapi eset, hogy a cicánkat munka vagy egyéb teendők miatt rövid időre egyedül kell hagynunk a lakásban. A macskák pedig nem feltétlen úgy viselkednek a jelenlétünkben, mint egyedül, ezért körültekintően kell eljárnunk, amikor kedvencünket magára hagyjuk. A bakfis cicák esetében ez különösen fontos, hiszen ők mindenben a mókát és a rosszaságot keresik.

Mindenekelőtt természetesen a friss vízről és az elegendő táplálékról kell gondoskodnunk. Ezt nem kell magyarázni. Azonban, ha macskakaján kívül más élelmiszert hagyunk elő, ne csodálkozzunk, ha mire hazaérünk, meg lesz dézsmálva. Igen, akkor is, ha a cicánk jól nevelt, és jelenlétünkben nem ugorhat fel a pultra. Igen, akkor is, ha az étel be van csomagolva. Ha egyedül van, bizony megbontja, és az is előfordulhat, hogy a maradványokat a lakás másik végében találjuk meg a szőnyegen. Azon kívül, hogy a cica morzsás rumlit csinál, az a veszély is fenyegetheti, hogy az adott étel nem tesz jó, vagy kifejezetten káros számára.

Tiszta almot is érdemes hagyni számára. Sok cica stresszként éli meg, ha magára hagyják, ezért előfordulhat, hogy a még használható, de már nem teljesen üres almot is majd elutasítja, és máshová végzi el a dolgát.

Fontos papírjainkat és használati tárgyainkat lehetőség szerint ne hagyjuk elő, hiszen egy macskák unalmukban képesek olyan dolgokra vetemedni, melyek jelenlétünkben meg sem fordulnának a fejükben. Hiába nem szokása arra a komódra mászni. Ha fizikailag lehetséges, akkor ő felmászhat, és a rajta fekvő munkaszerződésünket is darabokra szaggathatja. Ugyanez vonatkozik a törékeny vagy sérülékeny dísztárgyakra. Legyen az porcelánszobrocska vagy száraz növénycsokor, ha a cica eléri, meglehet, hogy nem hagyja eredeti helyén. Ruháinkkal, cipőinkkel is hasonlóan járjunk el, hogy elkerüljük az esetleges rongálást.

Ahogy az embergyereknél, úgy a cicagyereknél is vannak különböző korszakok. A kiscicák legnagyobb kedvence a kábel rágás. Az ő fogaik is cserélődnek, így lehet, hogy ez miatt ragaszkodnak hozzá annyira. Nagyobb korukban ezt általában kinövik, viszont addig is jobb, ha a felesleges eszközeink kábeleit kihúzzuk a konnektorból, a telefontöltőt pedig elpakoljuk egy fiókba.

Az ablakokat legalább bukóra be kell csukni, még akkor is, ha macskahálóval biztosítjuk a szökés elkerülését. Nem csak attól kell tartanunk, hogy a háló rögzítése megadja magát, és cicánk elszökik. A balesetekre is gondolnunk kell. Hallottam már olyan esetről, hogy a hálóba akadt cicaláb olyan törést okozott, ami százezres műtéttel volt csak helyrehozható.

Hidegben biztosítsunk meleg kuckót, kánikulában pedig árnyékos részt és hideg vízzel benedvesített törölközőt a földön. Ezeket a macskák előszeretettel használják.

Ha nagyon akarja, a cicánk meg fogja találni a helyére tett játékait, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy jobb, ha elszórunk a földön néhány játékot, mert nagyobb eséllyel „botlik beléjük”, és aztán játszik velük.

Kicsit körülményesnek tűnik, így elsőre olvasva, azonban tapasztalatból mondom, az ember szeme és agya idővel rááll a dologra, és indulás előtt gondolkodás nélkül, rutinból végzi majd el ezeket a biztonsági lépéseket. A távol töltött idő pedig aggodalomtól mentes lesz.