Milyen sportot válasszunk a gyereknek?

2022. szept. 10. Bálint Ildikó

Felnőttként már mindenki biztos lehet abban, hogy mennyire fontos szerepe van a sportban az életünknek. Ha űzünk valamilyen sportot, akkor azért, ha nem pedig, a lelkünk mélyén tudjuk, hogy ez hiba és jó lenne, ha belekezdenénk valamilyen fajta mozgásba. Előrelátó szülőként pedig időben gondoskodnunk kell arról, hogy gyermekünknek megtaláljuk azt a sportot, amelyet élménnyel fog csinálni és amelyben hosszú távon is kitartó lesz.

Milyen szempontok szerint válasszunk sporttevékenységet?

A jól kiválasztott sportág a gyermek testi-lelki fejlődéséhez egyaránt képes hozzájárulni, így érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Több szempontot figyelembe véve érdemes meghozni a döntést:

  • milyen lehetőségek vannak a környéken: nem érdemes távoli helyen keresni sportolási lehetőséget, mert az egy idő után teherré fogja változtatni, csak könnyen megközelíthető helyeket keressünk
  • vegyük figyelembe, hogy melyik sport milyen fix költségekkel jár, mekkora befektetést követel meg
  • a gyermekünk testi adottságai, személyisége, temperamentuma mind-mind fontos szempont
  • van-e bármilyen kizáró egészségügyi tényező, amivel számolnunk kell

Milyen előnyei vannak, ha jól sikerül sportot választanunk gyermekünknek?

Az egyénre szabott sport azon túl, hogy hosszú időn keresztül biztosít kikapcsolódási lehetőséget számos más pozitív változást is hozhat a gyermekünk életébe:

  • kiegyensúlyozottá tesz
  • segít levezetni a fölösleges energiát
  • fejleszti az agyműködést
  • segíti a monotonitástűrést
  • erősíti az immunrendszert, javítja az állóképességet
  • segíti az izmok fejlődését

Milyen kategóriákat különböztethetünk meg a sportban?

Labdajátékok

Legyen szó kézilabdáról, fociról, teniszről vagy kosárlabdáról egy biztos, a labdajátékok még a gyermek személyiségének a fejlődésére is kedvező hatással bírnak: együttműködés, csapatmunka, az egységben az erő szellemiségének elsajátítása mind-mind a labdajátékok előnyeként említhető.

Atlétikai sportok

Az úszás, a futás vagy akár a biciklizés is idetartozó sport. Legnagyobb közös előnyük, hogy megnyugtatnak, segítenek kikapcsolni, ellazulni. A hiperaktív gyerekeknek különösen ajánlott, mert ezekkel a sportokkal képesek lesznek lehiggadni és könnyebben fognak tudni koncentrálni.

Küzdősportok

Például a karate, birkózás, kick-box tartozhat ide. Minden küzdősporttal kapcsolatban elmondható, hogy azoknak különösen ajánlott, akik valamilyen dühkezelési, – vagy magatartásbeli problémával küzdenek. A harcművészeteknek köszönhetően könnyebb megtalálni a lelki békét, a belső egyensúlyt, amely bármilyen meglepő, de már gyerekkorban problémák forrása lehet. A belső feszültségtől képesek megszabadulni az edzéseken, így más területeken sokkal jobb teljesítményt tudnak nyújtani.

Mind a gyereknevelésben mindig, itt is fontos a példamutatás. Saját magunknak is fontos a sport és a gyerek elé úgy tudunk követendő példát állítani, ha mi magunk is végzünk valamilyen mozgásos tevékenységet.

Ráadásul jobb minél hamarabb elkezdeni a sportolást gyermekkorban, mert annál könnyebben válik a mindennapok szerves részévé és rendszeressé.