Milyen nevet adjunk születendő gyermekünknek

2021. febr. 01. Szűrös Ivett

A gyermeket váró szülőket sokszor komoly dilemma elé állítja, hogyan nevezzék el a születendő utódot. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ez egy olyan életre szóló döntés, amelyet egy új jövevény számára, ám helyette kell meghozni.

Általában két véglet létezik. Van, aki már iskolás korában kitalálja, hogyan nevezi majd el leendő gyermekeit, s azokhoz a keresztnevekhez felnőttként is makacsul, akár a párjával és/vagy a családdal vitába szállva is ragaszkodik. De olyanok is vannak, akik még a szülés utáni napokban is hezitálnak.

Azért a legtöbben úgy indulnak el a szülőszobára, hogy a családnak sikerült megegyezésre jutni, s közösen legalább egy olyan nevet kiválasztani, amely mindenkinek tetszik.

Nézzünk meg most néhány olyan tanácsot, melyet érdemes figyelembe venni a megfelelő utónév kiválasztásánál:

  • Szerepeljen az anyakönyvezhető nevek hivatalos listáján. Fontos tudni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete minden hónapban frissíti a Magyarországon születő újszülöttek számára anyakönyvezhető utónevek listáját. A leendő szülők nyújthatnak be írásbeli kérelmet, amennyiben gyermeküknek olyan nevet szeretnének adni, ami nem szerepel a hivatalos listán. A kérvényezett utónév azonban nem minden esetben kerül jóváhagyásra.
  • Ne legyen „tucatnév”, de ne is annyira extrém, hogy csúfolják miatta a gyereket.
  • Passzoljon a vezetéknévhez.
  • Ha a vezetéknév gyakori, az utónév legyen egy kicsit ritkább, esetleg különlegesebb.
  • Számítson a jelentése is.

Csakúgy, mint a gyermekvállalás, a névválasztás is legyen közös döntés. Ezért ha egy név csak az egyik szülőnek tetszik, akkor azt érdemes rögtön elvetni. A tetszetős névjavaslatokat viszont ajánlott feljegyezni, teljesen mindegy, hogy az tőlünk, párunktól, egy családtagtól vagy baráttól származik. Így persze összegyűlhet jó pár név. A terhesség előrehaladtával azonban a listát inkább szűkíteni, mintsem tovább bővíteni javasolt. Előfordulhat az az „idilli” eset is, hogy a leendő apa és anya épp az utónévkönyv közös lapozgatása közben bukkan olyan névre, amely mindkettőjüknek tetszik, s az általuk elvárt kritériumoknak is megfelel.

Természetesen a szülők joga azt eldönteni, hogy a hivatalosan anyakönyveztethető nevek közül melyiket adják gyermeküknek. És az is igaz, hogy egy-egy név megítélése az idők múlásával változhat, népszerűsége nőhet/csökkenhet. Ám a mindenkori névválasztásnál a fenti általános érvényű tanácsokat ajánlott figyelembe venni, emellett a témával bővebben foglalkozó könyveket, szakcikkeket, fórumokat is érdemes olvasgatni.