Milyen módszerekkel fejleszthetjük a gyermekünket?

2022. nov. 08. Bálint Ildikó

Mindenki azt szeretné, hogy a csemetéje ügyes, okos legyen, aki felnőtt korában megállja az életben a helyét. Ezért sokan minden követ megmozgatnak, amint lehetséges külön tanárhoz járatják, minden létező foglalkozásra beíratják.

Kisgyermekkori fejlesztés 2-5 éves korban

Félreértés ne essék, szó sincs arról, hogy egy kétéves gyerkőccel úgy kell foglalkozni, hogy ő azt szó szerint fejlesztésnek érezze. De viszont a foglalkozást igényli és felelős szülőként meg is kell tennünk, ami tőlünk telik.

Bőven van lehetőség olyan játékok vásárlására, amelyek nem csak szórakoztatóak, de egyben fejlesztenek is. A köznyelv külön kategóriaként említi a Montessori játékokat, amelyekkel legtöbbször fajátékok formájában találkozhatunk.

Ami nálunk nagyon jól működött- 3 gyerkőc után ki merem jelenteni- az a foglalkoztató könyvek. Már 2-3 éves korosztálynak szólók is vannak, amivel fel lehet kelteni a kicsik figyelmét, lehet matricákat ragasztani, színezni, összekötögetni. Képességeinek megfelelően mindenki találhat gyermekének való feladatokat.

Már 4 éves kortól vannak olyan Logico Piccolo feladatok, amelyek különleges táblájuknak köszönhetően érdekesek, figyelemfelkeltőek és játszva tanítanak.

Fejlesztés 6-10 éves korban

A foglalkoztató könyvek minden életkorban aktuálisak és szerencsére bőséges kínálat áll belőlük a rendelkezésünkre. Ahogy növekszik a gyermek, úgy nő a könyvek komolysága. De 6 éves korban épp annyira élvezik a jutalom matricák beragasztását, mint azt 3 évesen élvezte.

Nálunk, a már említett Logico feladatos könyvek minden korosztályban óriási sikert arattak. Egyszerűen különleges élményt nyújt, ahogy egy táblán a színes golyókat oda kell húzgálni a megfelelő helyre, aztán pedig mindezt még ellenőrizni is lehet.

A Babilon Kiadó gondozásában bőven van lehetőség válogatni a témák, feladattípusok között. Egészen 3-4 osztályos korig szólnak a feladatok.

A Logico-hoz részben hasonló, de mégis más eljárással működő LÜK füzetek szintén szórakoztatva tanítanak. Ennek is létezik kicsiknek szóló kiadása, a Bambino LÜK, és nagyobbaknak a miniLÜK. A környezetismerettől, a matekon át, a magyarig minden témát érintenek a könyvek egészen kisiskoláskorig. Itt a golyók húzogatása helyett, kockákat kell rakosgatni egy keretben a megfelelő helyre. Nagyon izgalmas és figyelemfelkeltő minden gyermek (és szülő) számára.

Az elején időigényes a részünkről, mind a Logico, mind a LÜK, mert segíteni kell, „fogni a kezét”, de később már 5-6 éves korban önállóan meg tudják oldani. Igazi élmény a velük való tanulás és nem rossz élményként ég bele a gyerekekbe, hanem szórakozásként.

A gyerekekkel való foglalkozásba fektetett idő pedig később többszörösen meg fog térülni. Sokkal könnyebben fog menni a tanulás, önállóbb lesz az iskolai feladatokban. Így nem szabad sajnálni a velük töltött időt, nem beszélve arról, hogy örülni kell annak az időnek, amit velük tölthetünk. Nagyon igaz a mondás, hogy hamar felnőnek, és már nem igénylik később a társaságunkat annyira, mint azt kisgyermekkorban.

Ne hagyjuk őket a TV és egyéb kütyük előtt lógni, de legalábbis minimalizáljuk azt az időt, amit erre megengedünk, helyett üljünk le és csináljunk valamit közösen.

Sokszor még egy jó társasjáték is fejlesztően hat a gyerekekre, ha más nem fejleszti a versenyszellemet, a kudarctűrést.

Játékra és együtt töltött időre felkészülni!