Milyen mesekönyvet olvassunk a 2-3 éves gyermekünkkel?

2022. febr. 09. Bálint Ildikó

Amikor kisgyermekünk eljut abba a korba, hogy a lapozgatós, kizárólag képeket tartalmazó mesekönyveken túl igénye nyílik arra, hogy egyszerű nyelvezetű, rövidebb szövegeket meghallgasson, akkor ideje szétnézni, hogy milyen könyvek állnak rendelkezésre a legkisebbeknek.

Bartos Erika világa

Sokan már-már elcsépeltnek tartják Bartos Erika műveit. De, ami biztos, hogy a gyerekeket elbűvöli a Bogyó és Babóca világa. Annyira jól eltalált mese lett, hogy már nagyon sok éve minden gyereket levesz a lábáról.

Az Anna, Peti, Gergő sorozat ma már nehezen beszerezhető, antikváriumban vagy könyvtárban lehet hozzájutni. Antikváriumban viszont igencsak borsos árat kérnek érte, pont azért, mert nagyon régen nem adták ki és nem is fogják. Ezt maga a szerző jelentette be, mivel a címadó szereplők, a saját gyerekei, azóta felnőttek és nem szeretnék, ha újból megjelenne róluk az a sok kötetnyi anyag.

Merthogy személyes történeteik és képeik kaptak benne helyet. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, olyan történetek, amik mindenkivel nap, mint nap megesnek. Valószínűleg ennek köszönhető a népszerűsége a gyerekek körében is, mert könnyű átélni a helyzeteket, mint például egy palacsintasütést vagy egy családi kirándulást mindezt kiváló képi világgal kiegészítve.

Berg Judit világa

Berg Judit Maszat című sorozatával képes meghódítani a legkisebbeket. 3 kisgyermek és a kedvenceik kalandjai szórakoztatják a gyerekeket az egyszerű, könnyű nyelvezetű történeteikkel. Maszat, Sári és Misi segítségével a gyerekek szókincse könnyen fejlődik. Agócs Írisz kedves rajzaival pedig könnyű elmerülni a képi világban is.

A Lengemesék sorozatnak már 3 szöveges és 2 képes kötete is megjelent, amelyek a legkisebbeknek szólnak. Egy képzeletbeli világba csöppenhet a gyerkőc, ahol a jó és a rossz, vagyis a harácsok és a lengék kerülnek konfliktusba. Az élővilágot, állatokat és növényeket jól megismerhetik belőle a gyerekek, így ismeretterjesztésre is kiváló.

Szabó Ágnes és a Tulipán csoport

Óvodába készülő gyerekeknek (és persze óvodásoknak) szól a már több, mint 20 kötetet látott Tulipán csoport történetek. Mindennapi óvodai történetek elevenednek meg, egy csipetnyi varázslattal párosítva, ami az óvónéninek köszönhető.

Segít belerázódni a gondolatba, hogy hamarosan kezdődik az óvoda, előkészíti a terepet, hogy a kicsik eltudják képzelni mi vár rájuk ott, milyen kalandokban lehet részük vagy csak egyszerűen mi van, akkor, ha nagyon hiányzik anya.

Beck Andrea világa

Beck Andrea Misu és Cili két kötetével szintén a legkisebbeket szólította meg. Attól kezdve, hogy hogyan lett Misu szobatiszta és milyen, ha az embernek kistestvére születik számos aranyos történetet ismerhetünk meg, amelybe könnyű a gyermekeknek magukat belehelyezni.

Ne sajnáljuk az időt már kicsi korban sem az olvasásra, mert többszörösen hálálja meg a jövőben a belefektetett energiánkat!