Milyen állatot válassz a gyerek első házi kedvencének?

2021. szept. 22. Diós Anita

Nem mindig egyszerű meghozni a döntést, hogy mikor érett meg egy gyerek, tinédzser arra, hogy egyedül is gondoskodhasson egy kisállatról. Persze, nem mindegy, hogy milyet. Vannak érzékeny fajok, és olyanok is, amelyek nevelése okozhat olykor nehézséget.

Amennyiben jól ismered gyermeked és tudod, hogy felelősségteljesen ápolja majd kis kedvencét, szülői támogatás mellett érdemes lehet megengedned neki, hogy saját házi kedvencet kapjon. Ha biztosra szeretnél menni, elsőre olyan állatot válasszatok, amelynek igényei nem okoznak majd nehézséget a hétköznapokban, és persze amelyik jól érzi majd magát az új otthonában.

A hullámos papagáj az egyik legkönnyebben tartható madárka és ugyan kézzel nevelt ifjoncokat is lehet találni olykor, lényegében olyan könnyen barátkoznak ezek a tollas kedvencek, hogy a szüleik által felnevelt apróságok is hamar kezessé, szelíddé válhatnak. Mivel nagyon nagy a társaságigényük, a hullámos papagájokat nem tanácsos egyedül tartani, hanem legalább egy párt vagy azonos nemű társat javasolt venni melléjük. Gyakori hiba az is, hogy csak magkeverékkel etetik a hullámosokat, miközben a zöldségek, lágyeleség, gyümölcsök kiemelkedően fontosak az étrendjükben. Aki mindezekre figyel, és még elég nagy kalitkát vagy röpdét is biztosít a madaraknak, mókás, játékos és nagyon szórakoztató kis lakótársakra tehet szert a személyükben. A gyerekek számára pedig nemcsak az jelenthet nagy örömet, hogy a papagájaik egészségesek és boldogok, de az is különleges élmény, amikor a hullámosok elismételnek egy-egy dallamot, füttyöt, vagy akár emberi szót is.

A tengerimalacok is nagyon népszerű kis kedvencek, persze, nem véletlenül. Aki ismeri ezeket a rágcsálókat, tudja róluk, hogy igazi egyéniségek, ráadásul többségük nyugodt, és jól viseli az emberek jelenlétét, „barátságát” is. Némi utánajárással egy átlagos tizenéves ügyesen gondját tudja viselni a tengerimalacának – pontosabban, tengerimalacainak, hiszen a hullámos papagájhoz hasonlatosan a tengerimalac is többedmagával együtt érzi csak igazán jól magát. (Amihez hozzá kell tenni, hogy a nem kívánt szaporulat elkerülése végett legjobb ivartalanított állatokat együtt tartani!)

Azok a gyerkőcök, akik az emlősöknél és madaraknál jobban érdeklődnek a hüllők iránt, kezdetnek megpróbálkozhatnak a szakállas agáma tartásával. Viszonylag könnyen tartható hüllőről van szó, amely akkor sem sértődik meg, ha kicsit kézbe vennénk. Ez nagy előny, hiszen sok olyan hüllő van, amely számára nagyobb stresszt, de akár fizikai sérülést is okozhat a túl gyakori, vagy nem megfelelően elővigyázatos kézben tartás.

Nagy élmény a kutyák, cicák, nyulak tartása is a gyerekek számára, azonban a szülő jó, ha felkészül arra, hogy ezen állatok gondozásából talán még nagyobb szerepet kell neki is kivennie, mint a korábban említettekéből. A kutyák esetében kiváltképpen a nevelés lehet az az aspektus, amely sok szülői segítséget igényel, míg az érzékeny emésztésű nyuszik esetében nem árt, ha a napi táplálásban is tanáccsal, segítséggel látja el a gyermeket a szülő.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor bármely állat esetében elkerülhetetlen a szülői közreműködés. Ilyen lehet például az is, amikor állatorvoshoz kell vinni egy állatot.