Mikor kezdjük el a karácsonyi ajándékok beszerzését?

2020. okt. 27. Szűrös Ivett

A karácsony az egyik legszebb, legmeghittebb és legjobban várt ünnepünk. Sokak kedvence, sőt vannak, akik hónapokkal előtte elkezdik a készülődést, hogy december 24-ére minden tökéletes legyen. Karácsony körül az egyik legnagyobb dilemmát általában az jelenti, hogy kinek, mit és milyen értékben ajándékozzunk. Éppen ezért az ajándékok beszerzését nem célszerű az utolsó pillanatokra hagyni.

Bármilyen távol is legyen a következő karácsony, ha év közben alkalmunk nyílik jó áron megvenni olyasmit, amiről úgy gondoljunk, hogy a későbbiekben majd megajándékozhatunk vele valakit, akkor ne habozzunk. Itt most természetesen nem semmire se való kacatokra kell gondolni, hiszen azokból valószínűleg mindenkinél tele a padlás. Érdemes odafigyelni, hogy a beszélgetések, a közös séták, az együtt töltött idő alatt elhangzik-e a másiktól, van-e valami, ami tetszik neki, amit szeretne, csak esetleg nem engedhet meg magának, vagy éppen sajnálja rá a pénzt. A szezonális leárazások során akár az eredeti ár töredékéért szerezhetünk be egy-egy általunk vagy valamely barátunk, családtagunk által vágyott dolgot.

Mindenki számára ismert, hogy karácsony táján az üzletek tele vannak ünnepi (hópehely, rénszarvas, stb.) mintás holmikkal. Ezek között válogatva találkozhatunk igazán jól kinéző, jópofa, de gagyi darabokkal is. Ha van olyan rokonunk, ismerősünk, családtagunk vagy kollégánk, akit karácsonykor meg szoktunk ajándékozni, és tudjuk róla, hogy kedveli, esetleg gyűjti az ilyesmit, akkor érdemes a szezonvégi kiárusítás során beszerezni néhány kisebb-nagyobb “meglepit”, így egy-egy személy ajándékáról már akár egy évvel előre is gondoskodhatunk.

Természetesen vannak, akik idő-, pénzhiány vagy egyéb okok miatt a karácsonyi ajándékvásárlást az utolsó pillanatra hagyják. Ez persze nem igazán szerencsés, ugyanis az üzletekben az adventi időszakban a szokásosnál nagyobb a tömeg és a tolongás. Takarékossági szempontból szintén célszerűbb az ajándékokat akkor beszerezni, amikor azok a legjobb áron kaphatóak. Ezért ajánlott figyelni az üzletek, webshopok év közbeni akcióit, leárazásait, szezonvégi kiárusításait.

Arra a kérdésre tehát, hogy mikor érdemes elkezdeni a karácsonyi ajándékok beszerzését, nem tudunk pontos választ adni. Amikor egy-egy családtagunkkal vagy barátunkkal beszélgetünk ajánlott résen lenni, hátha akarva-akaratlanul kicsúszik a száján, mire vágyik. Anyagi lehetőségeinkhez mérten akár egész évben folyamatosan szerezhetjük be a karácsonyi meglepetéseket, így egyébként nem is olyan megterhelő, mintha egyszerre vennénk meg mindent.