Mikor és hogyan kezdjünk el pénzt félretenni?

2021. aug. 06. Szűrös Ivett

Elsősorban az egyéni és családi körülmények határozzák meg, hogy van-e mód – rendszeresen vagy épp alkalomadtán – pénzt félretenni, és ha igen, akkor mekkora összeget. Ám ha az anyagi helyzet lehetővé teszi, mindenképpen érdemes elgondolkodni a megtakarítási lehetőségeken.

A pénzügyi tudatosság és biztonság, illetve a jó szülői példa miatt is fontos szerepe van a különféle célokra történő megtakarításoknak.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdjünk el pénzt félretenni, a leginkább a következő idézet ad választ:

„Még ma hagyd abba az akarás akarását és kezdj el megtakarítani. Ne a jövő hónaptól, hanem mától. Mert minden fogyókúra a jövő héten fog elkezdődni, már évtizedek óta. Nincs ez másként a pénzügyi fogyókúrával sem.”

Csernok Miklós, forrás: citatum.hu

De hogyan is kezdjünk neki és mi mindenre ajánlott figyelni?

Célkitűzés és elhatározás

Általában mindig van valamilyen vágy, álom vagy terv, ami miatt valaki elkezd pénzt félretenni. A motivációk eltérőek lehetnek. Van, aki valamilyen egyéni vagy családi célt (pl. lakásvásárlás, nyaralás) szeretne megvalósítani, más a gyermeke jövőjére vagy épp saját nyugdíjas korára gyűjt, de sokan képeznek vésztartalékot is a váratlan kiadásokra. Természetesen az is előfordulhat, hogy egy személy/pár/família egyszerre több különböző célra is gyűjtöget.

Családi költségvetéssel könnyebb lehet

Hiába van meg a kitűzött cél, illetve az elhatározás a megtakarítás mellett, ha egyszerűen egyik fizetéstől a másikig egy forintot sem sikerül félretenni. Ennek persze többféle oka lehet, hiszen minden egyén és família helyzete más, ráadásul sokszor még váratlan kiadásokkal is szembe kell nézni. Ám a rendszeres családi költségvetés elkészítése segíthet átláthatóbbá tenni az anyagiakat. Ennek segítségével többek között könnyebb lehet megállapítani azt is, hol és mivel lehetne csökkenteni a kiadásokat, hogy az így megspórolt pénzt félre lehessen tenni.

Sok kicsi sokra megy

Megvan a célkitűzés és az elhatározás a megtakarítás mellett, illetve költségvetés is készül(t). Ha eleinte egyáltalán nem, vagy csak kisebb összeget sikerül félretenni, akkor sem szabad feladni a célokat. Bár közhely, de valóban igaz a mondás: sok kicsi sokra megy. Mert ne feledd! A megtakarításod akkor is gyarapszik, ha csak pár ezer forint az, amit rendszeresen félre tudsz tenni.

Rendszeresség

Akárcsak a családi költségvetés elkészítése, úgy a megtakarítás terén is fontos a rendszeresség. Ha már egyszer rászánta magát valaki arra, hogy elkezd pénzt félretenni, akkor célszerű a folytonosság, nem érdemes abbahagyni. Természetesen váratlan helyzetek mindig adódhatnak, így indokolt esetben előfordulhat, hogy az embernek nincs más választása, mint felhagyni a gyűjtögetéssel – legalábbis egy időre. Emellett pedig arra is lehet példa, hogy valaki csak alkalomadtán tud pénzt félretenni. De még ilyenkor is beszélhetünk egyfajta rendszerességről, hiszen amint lehetőség adódik rá, mondjuk minden extra bevétel esetén egy bizonyos összeget el lehet különíteni megtakarítási céllal.

Nyomon követés

Teljesen mindegy, hogy malacperselyben vagy épp takarékszámlán őrizgetjük a megtakarítás(oka)t, ám fontos, hogy mindig tudjuk, mennyi is az annyi.

Ha pillanatnyilag nincs semmi, amire az ember szívesen gyűjtene, akkor is érdemes – lehetőség szerint – pénzt félretenni. Ugyanis az egyre gyarapodó megtakarítás(ok) egyfajta pénzügyi biztonságot ad(nak), ez pedig megnyugvással tölti el az egyént vagy a családot. Azonban a ló túloldalára sem szabad átesni*, hiszen élni is kell, néha szórakozni, valamint olykor egy jót shoppingolni. Épp ezért mind a családi költségvetés megtervezésekor, mind a megtakarítások tekintetében az észszerűségre kell törekedni.

* Erre kiváló például szolgál A sóher (Radin!) című francia vígjáték.