Mikor érdemes gyermekünknek az első fülbevalót megkapnia?

2022. jan. 08. Bálint Ildikó

Minden kislányos édesanyában felmerül a kérdés gyermeke születésekor, hogy mikor érdemes gyermekének az első fülbevalót megkapnia. Elképzeljük, ahogy tündéri kislányunk fülében ott csillog egy bájos fülbevaló. De felmerül a kérdés is bennünk, mi lesz, ha nagyobb korában nem fogja szeretni.

Mérlegelés tárgyát képezi, hogy mikor történjen meg a fül kilyukasztása. A két lehetőség, amely közül választhatunk, hogy rögtön a gyermek születését követő időszakban megtörténjen vagy halasszuk nagyobb korára, amikor saját akaratából dönti el.

Milyen előnyei vannak az újszülött korban történő füllyukasztásnak?

Kétféle módszer közül választhatunk, amikor úgy döntünk, hogy fülbevalót szeretnénk kislányunknak. A hagyományos lyukasztás akár a születést követően azonnal megtörténhet, erre a célra kizárólag olyan arany fülbevalót ajánlanak, amely teljesen steril, korábban nem használt.

Napjainkban ennél népszerűbb és gyakrabban használt módszer a fülbelövés. Ezt a csöppség 3 hónapos kora után ajánlják a szakemberek, mivel addigra éri el az immunrendszere az ehhez szükséges védettséget és addigra már túl van az első védőoltáson is. A belövésre sor kerülhet bármely kozmetikai szalonban.  Ekkor steril, sebészeti acélból készült fülbevalót kap gyermekünk. A módszer előnye a szinte teljes fájdalommentesség és gyorsaság. Ritka esetekben okozhat csupán gyulladást és nem jár vérzéssel sem. Olyan szalont válasszunk, amely leinformálható és ahol foglalkoznak kifejezetten kisbabák fülbelövésével is.

Újszülöttként még nagyon könnyen elfelejti gyermekünk, hogy mi történt vele, csupán pillanatnyi félelmet él át, ezért megnyugtatni is nagyon könnyű. Ráadásul hozzászokik az érzéshez, hogy valami ott van a fülében, ezért később nem fogja zavarni. Nagyobb korában már sokkal stresszesebben élhet meg egy ilyen beavatkozást.

Milyen érvek szólnak amellett, hogy érdemes várni az első fülbevalóval?

Egyes szakemberek szerint még a 3 hónapos korban is korai a füllyukasztás, mert még nem elég erős az immunrendszere a babáknak, jobban ki vannak téve a kórokozók támadásának.

Sok anyuka van azon a véleményen, hogy gyermekére bízza a döntést a fülbevaló megválasztását illetően, nem akarja saját kedvére feldíszíteni gyermekét. Felmerülhet dilemmaként, hogy ki a hibás, ha gyermekünk nagyobb korában nem szeretne fülbevalót hordani, de a lyukasztás helye még is ott dísztelenkedik a fülén. Ezért meg kell várni, amíg megjelenik a belső igény az első fülbevalóra.

Szerencsére a fájdalomtól már nem kell félni nagyobb korban sem, mivel a fülbelövés szinte teljesen fájdalommentesen zajlik és nem okozhat tartós panaszokat.

Mire figyeljünk, ha megvan az első fülbevaló?

Mint minden kisebb beavatkozás, így az első fülbevaló is igényel odafigyelést. Miután megtörtént a fül kilyukasztása a fertőzésveszély elkerülése miatt fontos, hogy a lyuk környékét rendszeresen sterilizáljuk. Nyomkodni nem érdemes, mert az esetleg fájdalommal járna, csak óvatosan bánjunk vele. A fülbevalót ne vegyük ki, mert a kis fülecskén a lyuk még könnyen be tudna gyógyulni. A fülbevalót óvatosan, apró mozdulatokkal célszerű esténként egy kicsit megforgatni.

Legyünk figyelemmel, hogy nem-e jelentkezik allergiás reakció. A bizsuk mindenképpen kerülendők, helyette válasszunk arany vagy sebészeti acél fülbevalót. Egyes esetekben még az arany fülbevalóra is jelenhetnek meg allergiás reakciók, akkor másban kell gondolkodni. Ma már akár bio műanyag anyagból is készülnek fülbevalók, egyetlen hátrányuk, hogy hosszú távra nem lehet vele tervezni, legalább 4 hetente cserélni szükséges.

Az első fülbevalóval kapcsolatos döntés meghozása mindenkinek a saját döntése, ne hagyatkozzunk mások véleményére. Amit tehetünk, hogy tájékozódunk a témával kapcsolatban és alaposan átgondoljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a döntésünknek.