Miért lelkesedünk annyira a karácsonyért és az ünnepekért?

2022. dec. 19. Tollas Tímea

Kár is lenne tagadni, a karácsony az év egyik, ha nem a legemlékezetesebb ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok izgatottan készülődnek a karácsonyi pezsgésre, miközben fenséges illatok és friss bejgli illata száll fel a konyhából. Biztosan most Te is éppen a szád szélét nyalogatod jóízűen, miközben magad elé képzeled ezt az idilli hangulatot.

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

Szilágyi Domokos

A karácsonyt egészen egyszerűen nem lehet nem szeretni. Tele van szeretettel, odaadással és olyan hangulatot kelt bennünk, amelytől pár pillanat alatt képesek vagyunk megnyugodni. Mégis mi lehet a titka a karácsonynak? Miért repes mindenkinek olyan nagyon ezért az ünnepért a szíve?

Ezeknek a kérdéseknek jártam most utána, tartsatok velem és a cikk végére kerüljetek Ti is izgatottsággal és várakozással teli ünnepi hangulatba! Égjen a kandalló, de legfőképpen a karácsonyi szellem.

Fűszerezd meg az ünnepet a szeretet és az odaadás szépségével

Emlékek, illatok, díszes ajándékok, foszlós kalács, pezsdítő szerelmek és szívet melengető családi kör. A karácsonyról mindenki más és más jut eszébe, ha engem kérdeztek, számomra a békét és a megnyugvást jelenti ez a csodás ünnep.

Csupán pár napról van szó, amelyek gyorsan elröppennek, éppen ezért érdemes minden egyes kis pillanatot kiélveznünk és annyit együtt lenni a családunkkal, amennyit csak tudunk!

Ezért vagyunk szerelmesek a karácsonyba:

Édes gyermekkori emlékek

Sokan azért szeretik a karácsonyt, mert gyerekkori nosztalgiát idéz elő bennük. Örökké emlékezni fogunk az együtt töltött időre, arra a várakozásra és örömre, amellyel az ajándékainkat adtuk másoknak vagy éppen átvettük egy tőlünk szeretett személytől.

Emlékszel még az iskolai titkos télapózásra? Ha behunyod a szemedet, még most is érzed a frissen sült mézeskalács illatát?

A szép emlékek sosem törlődnek ki az emlékezetünkből, éppen ezért érdemes annyit gyűjteni belőlük, amennyit nem szégyellünk.

Eljött az álmodozás ideje

Van valami varázsos és meseszerű a télapóban, ha jobban belegondolunk. Adott egy édes öregapó, aki az Északi-sarkon él, mindenkinek ajándékokat hoz a repülő rénszarvasoknak és a kis manóknak köszönhetően.

Nincs is annál szebb érzés, mint amikor a gyermekeinken is azt látjuk, hogy feltétel nélkül, teljes odaadással hisznek valamiben. Ne vegyük el tőlük a gyermeki rácsodálkozás képességét, olvassunk nekik minél több karácsonyi mesét és éljük át együtt ezt a varázslatos időszakot.

Hagyomány és tradíció mindenek előtt

Régebben egyes családok számára a karácsony volt az egyetlen olyan alkalom, amikor összejöttek. Az együtt töltött időnek köszönhetően közelebb kerülhetünk olyan családtagjainkhoz is, akiket valamilyen oknál fogva nem láttunk túl sűrűn az elmúlt évek során.

Használjuk ki a minőségi időt és a szép pillanatokat, hiszen ennek a napnak is gyorsan vége szakad.

Ínycsiklandó fogások az ünnepi asztalon

A karácsony mindig lehetővé teszi, hogy olyan ételeket kóstolhassunk, amelyeket nem igazán fogyasztunk egész évben. Az olyan finomságok, mint a diós bejgli és a karácsonyi puding nemcsak édesebbé, hanem szebbé is teszik az ünnepet.

A szeretteinkkel való közös étkezések pedig bizonyítottan jó hatással vannak a lelkünkre és az egymással való társas kapcsolatainkra is.

Figyeljünk oda egymásra, ne csak karácsonykor, hanem egész évben is! Kellemes karácsonyi ünnepeket és vidám egymásra találásokat kívánok mindenkinek!