Miért jó a levegőzés a babával?

2022. márc. 19. Bálint Ildikó

A friss levegő aranyat ér. És nemcsak felnőttként tudunk újjászületni, ha teszünk egy kiadós sétát a szabadban, hanem kisbabánkra is üdítően fog hatni.

Ne sajnáld hát az időt és energiát rá, menjél minél többet a szabadba a kicsivel időjárástól függetlenül.

Mikor mehetünk először az újszülöttekkel a szabadba?

Születésük után a kisbabák nagyon érzékenyek az időjárásra, így javasolt a levegőhöz szoktatásban a fokozatosság. A néhány napos babával még nem kell kimenned, de kb. kéthetes kora után minden nap töltsetek kint egy kis időt, ami az idő múlásával – ha az időjárás is engedi – lehet egyre hosszabb időszak.

Arra figyelj, hogy minél inkább szélcsendes helyen sétáljatok és lehetőleg napsütésben vidd ki. A ködös, párás levegő nem ajánlott. Mint ahogy az sem, hogy a hideg mínuszokban sokat legyetek kint. Azt tartják, hogy -5 fok alatt nem kell levegőzni a kisbabákkal.

Nyáron pedig a délelőtt 11 és délután 3 óra között időszak a kerülendő, amikor a napsütés extrém erős és nagyon meleg van.

Mire figyelj az öltözködésnél?

Azt tartja a hagyomány, hogy a babákra mindig egy réteggel több ruha javasolt, mint amiben mi jól érezzük magunkat. Persze ezt törvényként nem lehet felfogni, mert azért egy nyári kánikulában ne adjunk pulóvert a babára. De egy vékony jól szellőző body akkor is kell rá, ha úgy érezzük, hogy még ruha nélkül is melegünk van.

Télen viszont, amikor igazán hidegek vannak, jól jön a réteges öltözet. Már magát a babakocsit is szükséges előkészíteni, hogy alulról ne fázhasson fel kisbabánk, ezért egy jó meleg takarót tegyünk alá. A legpraktikusabb viselet ekkor a bundazsák, amely alá megfelelően fel lehet öltöztetni. És hiába mocorog sokat nem lesz kint semmije belőle. Épp ezért nem praktikus viselet a kiskabátok használata – bármennyire is aranyos kis méretű kabátok kaphatók – mert könnyen kint lesz belőle a kis háta vagy dereka és így a hideg könnyebben meg tudja csípni.

A sapkát is úgy kell kiválasztani, hogy megfelelően takarja a baba fülét és homlokát. A kesztyű és a kocsicipő használata szintén javasolt, de a sálakkal bánj óvatosan, mert könnyen az kicsi szája elé kerülhet, ami kellemetlenségeket okozhat.

Milyen kiegészítőket szerezz be a sétákra?

Nem véletlen tartják, hogy gyerkőccel nehéz elindulni bárhová, már a legkisebb korban is nagyon sok mindenre lehet szükség. Időt takaríthatsz meg vele, ha mindent egy praktikus táskában összeszedsz, és így nem kell minden nap összepakolnod, hanem mindig kéznél van amire szükség lehet. A legnehezebb felkészülni az időjárás viszontagságaira. Nyáron az árnyékolást kell megoldani, télen meg minél melegebb körülményeket kell teremteni.

Az árnyékolásra megfelelő lehet egy textilpelenka, de ma már nagyon sok babakocsi praktikus árnyékolóval van felszerelve. A bogarak ellen babakocsira rögzíthető szúnyoghálóval védekezhetsz. Az időjárásnak megfelelő vastagságú takarót vigyél magaddal. Eső ellen a lábzsák vagy ponyva tud védelmet nyújtani.

Azt, hogy kisbabád mennyire érzi magát komfortosan a legkönnyebben úgy tudod eldönteni, ha a tarkóját vagy a hátát nézed meg. Amit ott érzel az megmutatja, hogy megfelelő-e az öltözéke.

A friss levegő elengedhetetlen a babáknak, ezért sokszor bármennyire is nehéz és fárasztó, de útnak kell indulni. Segíthet feldobni a hangulatodat, ha más kismamával együtt mentek sétálni, mert közösen könnyebben telik el az idő. Közös sétákra fel!