Miért fontos az anyatej és a szoptatás?

2021. márc. 10. Bálint Ildikó

Már a várandósság kezdeti időszakában foglalkoztatja a kismamákat az a gondolat, hogy vajon menni fog-e nekik a szoptatás. Ellentétben a korábbi évtizedekkel, mára a közvélemény is nagyobb hangsúlyt fordít az anyatejes táplálás fontosságára. Ez annak köszönhető, hogy a pszichológiai vizsgálatok bebizonyították – azontúl, hogy ez a legegészségesebb, legjobb immunitást biztosító táplálási mód egy újszülött számára – nagyban segíti az édesanya és a kisbaba kapcsolatát, a kötődés kialakulását.

Mi lesz, ha nem tudok majd szoptatni?

A kismamákat számos kétség gyötri a terhesség alatt, ezek közül az egyik az attól való rettegés, hogy mi lesz, ha nem lesznek képesek szoptatni a gyermeküket. A legtöbb magyar kórházban szerencsére bevált gyakorlat, hogy a születés utáni első pillanatokban az újszülöttet az édesanya mellére helyezik. Ez a varázslatos pillanat az anyatej megindulása szempontjából is nagyon fontos. De sajnos sok minden más is befolyásolja, hogy mikor indul be a tejtermelés.

Különbözőek vagyunk, ezért van az, hogy az egyik anyuka az elejétől képes a kizárólagos anyatejes táplálásra, míg a másiknak még kezdetben kiegészítés kell. A legfontosabb, hogy ne senki ne élje meg kényszernek, ne stresszeljen rá, mert akkor könnyen lehet, hogy a szervezete dacolni fog vele és nem termel elegendő tejet. Az anyatej mennyisége kereslet-kínálat alapon működik, így jó esetben annyi fog termelődni, amennyit a pici igényel.

Az orvostudomány szerint nincs olyan nő, amelyik nem képes az anyatejes táplálásra. Csupán olyan létezik, aki az első kudarc vagy nehézség után feladja és inkább a tápszert választja. De kitartással és akaraterővel, leküzdve az adódó nehézségeket és kudarcokat minden nőben ott van a lehetőség, hogy táplálja gyermekét az élete első időszakában.

Probléma esetén pedig akár szoptatási tanácsadó segítsége is igényelhető, vagy a védőnőhöz is fordulhatunk tanácsért.

Milyen előnyei vannak az anyatejnek?

Hogy miért ne add fel és tarts ki akkor is, ha döcögősen indul? Az anyatej olyan előnyöket fog nyújtani a gyermekednek, amelyek túlzás nélkül, de akár az egész életére is hatással lehetnek. A kutatások azt bizonyítják, hogy akár a későbbi túlsúly és a rák megelőzésére is kedvezően hathat.  Ami viszont garantált, hogy olyan vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaz, amelyet a legjobb tápszer sem pótolhat.

Valamint, hogy ne csak a babákra kifejtett előnyökről beszéljünk, az anyákra is számos kedvező hatása van. A kezdetek során segíti a méh összehúzódását, de csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát és kedvező hatása van a súlycsökkenésre is.

Meddig szoptassak és szabad- e nyilvánosan szoptatni?

Nincs rá írott szabály, hogy meddig kell szoptatni, ezt nagyban az egyéni jellemzők és a gyermeked igényei befolyásolják. Amiben egyetértés van, hogy az első hat hónap a legfontosabb, addig elegendő a kizárólagos anyatejjel való táplálás. De senkit sem szabad megszólni, ha akár a gyermeke több éves koráig kitart a szoptatás mellett.

Rendszeres vitákat generál az emberek között, hogy mennyire jó a nyilvános szoptatás, vagy inkább kezeljük diszkréten a témát. Egy biztos, a kisbabádat egyik sem zavarja, de a többi emberre is jó tekintettel lenni. Nem biztos, hogy téged zavar, ha nyilvános helyen, akár egy bevásárlóközpont padjára leülve szoptatod meg kisbabádat (még ha le is takarod magad egy pelenkával), de az éppen arra járó többi embert, kisgyermeket valószínű, hogy feszélyezi. Ezért érdemes figyelembe venni az összes tényezőt, de a legfontosabb, hogy a szoptatás idején nyugodtan tudj babádra figyelni és a nyugodtságodat érezze. Ha feszült és ideges vagy, azt a baba is megérzi.    

Egy biztos, kellő türelemmel és kitartással mindkettőtök számára értékes perceket fog jelenteni a szoptatás időszaka, amelyre később, ha majd visszagondolsz, melegséggel tölti el a szívedet.

A WHO és az UNICEF közösen kiáltották ki augusztus 1-jét a szoptatás világnapjának, ekkor a közösségi médiában is láthatjuk, amikor a celebek is kiállnak a szoptatás fontossága mellett.