Miből és mennyit vigyek, ha gyerekkel megyünk el otthonról

2022. márc. 09. Bálint Ildikó

Te is aggódtál már azon, hogy milyen nehéz kisgyerekkel útnak indulni? Azontúl ugyanis, hogy mennyi új élményt élhetünk át, ha már nem kettesben készülünk utazni, sajnos könnyen rémálommá is válhat az otthonunktól való távollét. Ha nem készülünk fel alaposan rá és nem csomagolunk el mindent, amire szükségünk lehet, könnyen kerülhetünk nehéz helyzetbe. És ez igaz mind a rövidebb útra, mind a hosszabb távollét esetére.

7+1 tipp a zökkenőmentes utazáshoz kisgyerekkel

Te is jártál már úgy, hogy próbáltál mindenre gondolni indulás előtt, de aztán mégis adódott olyan helyzet, amire mégsem voltál felkészülve? Legyél bármennyire is gyakorlott utazó, nem egyszerű mindenre gondolni, ha kisgyerekkel indulsz útnak.

A szükséges holmik számát és mennyiségét befolyásolják, hogy mennyi időre és milyen helyre készültök menni. Most egy olyan útmutatót ismerhetsz meg, ami egy arany középutat jelent, és jól jöhet kisebb és nagyobb utazás előtt is.

Felkészülés a betegségre, kisebb balesetekre

Gondoskodj az aktuálisan szükséges vitaminokról (pl. D-vitamin) és az alapvető gyógyszerek elcsomagolásáról. Lázcsillapító, lázmérő, kötszer, néhány kenőcs, mindig legyen az elsősegély dobozodban.

Higiéniai felszerelés

Bárhova is mentek, egy saját törülköző és a kicsi saját fürdő felszerelése mindig jól jöhet. A kézfertőtlenítő napjainkban annyira elterjedtté vált, hogy ez külön említést már nem is érdemel.

Ha ismeretlen helyre mentek érdemes előre érdeklődni, hogy mi fog rendelkezésre állni számotokra a szükséges kellékek közül és az alapján pakolni.

Babakocsi és a kiegészítők

A mozgás lehetőségétől nem szabad megfosztani magatokat, így a legpraktikusabb, ha viszitek magatokkal a babakocsit. Szinte minden időjárásban lehet használni, ha minden kiegészítőt beszerzel hozzá. Lehet védekezni az eső ellen, a meleg ellen, a bogarak ellen. A legtöbb babakocsi kicsire összecsukható, így sok helyet sem igényel.

Táplálkozáshoz szükséges kiegészítők

Akár anyatejes a babád, akár tápszeres mindkét esetben vannak olyan eszközök, amelyeket nap, mint nap használtok. Ezekről se felejtkezz el, mert van ugyan, amit könnyű beszerezni, de ha például a mellszívót otthon hagyod, akkor azt nehezebb lenne pótolni.

Ruházat

Az egyik legnehezebb kérdés, mivel az időjárás a legtöbbször kiszámíthatatlan, és valljuk be a kisbabák is kiszámíthatatlanok, hogy mennyi ruhát használnak el egy nap. Azt lehet javasolni, hogy ha nem áll rendelkezésre mosási lehetőség, akkor inkább számold túl magad bőven, minthogy kényelmetlen perceket élj át, amiatt, hogy nincs elég tiszta ruha.

Pelenkázás és kiegészítői

A pelenkán ne spórolj, mert közel sem biztos, hogy ugyanolyat tudsz majd kapni ott, ahol lesztek, mint amilyet használtok. Sok helyet nem foglal, bőven vigyél többet, mint amennyivel számolnál. A textilpelenka, popsikenőcs, popsitörlő szintén jó, ha bőven rendelkezésre áll.

Alvás és kiegészítői

Ha nincs kiságyra lehetőség ott, ahova mentek, akkor egy hordozható babaágy mindenképp kelleni fog. A jól bevált alvóruhát se felejtsd otthon, hogy ugyanolyan kényelmesen érezze magát a kicsi, mint otthon. Ha van kedvenc alvókája akkor azt is csomagold el.

Egyéb

A szabadidő eltöltésére is érdemes gondolni. Pakold be a kicsi kedvenc játékait, könyveit, plüssöket, amivel egyébként is el tud szórakozni. Mindig legyen nálad a TB kártya, hogyha véletlen valami baj lenne, akkor jogosultak legyetek az ellátásra.

Nem állítja senki, hogy könnyű a kisbabával vagy kisgyerekkel az utazás, de annál több élményt tud nyújtani mindenkinek a közösen eltöltött szabad percek. Így mindenkinek javaslom, utazásra fel!