Mennyit költsünk havonta ruhára?

2021. márc. 26. Szűrös Ivett

Az online vásárlás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De azért még mindig sokan (különösen a hölgyek) szeretnek boltról boltra járni, nézelődni és próbálgatni, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb ruhadarabokat, cipőket, táskákat és kiegészítőket. Az, hogy mennyit is érdemes ruhára költeni, elég bonyolult és összetett kérdés, és sok mindentől függ.

A legtöbb felelős felnőtt tisztában van vele, milyen fontos megtervezni a családi költségvetést, ezért ezt sokan meg is teszik. Minden hónapban célszerű összeírni az összes bevételt (fizetés, gyermekek után járó ellátások, stb.) és kiadást (hitel, rezsi, biztosítás, stb.). Ha pedig pozitív lesz egy adott időszakra vonatkozó „mérleg”, vagyis marad némi pénz, aminek még nincs meg a helye, akkor azt félretehetjük váratlan kiadásokra, de akár el is mehetünk egy jót shoppingolni. Ez utóbbira ugyanis nem mindig van lehetőség, hiszen az emberek nagy része először a fontos dolgokat igyekszik rendezni, az egyebek, csakúgy, mint a ruhavásárlás sokszor háttérbe szorul.

Arra a kérdésre tehát, hogy mennyit költsünk ruhára, szinte képtelenség egyértelmű választ adni. Hiába tudjuk ugyanis, hogy szükségünk lenne néhány új darabra, ha nincs rá anyagi keret. De úgyszintén ismert a másik véglet is, amikor az ember rögtön a fizetés megérkezése után rohan, hogy újabb és újabb ruhákkal bővítse a gardróbját. Ezzel persze nincs is gond, ha van miből vásárolni. A probléma akkor kezdődik, amikor a ruhavásárlásra szánt keretnél többet költünk.

Mivel minden egyén és család helyzete más, ezért egy körülbelüli összeg meghatározása helyett inkább azt nézzük meg, hogyan is érdemes hozzáállni a ruhavásárlás kérdéséhez:

  • Tervezés.

Akárcsak a családi költségvetést, úgy ezt is érdemes megtervezni, akár a kettőt egyszerre is lehet. Hiszen a fix kiadások rendezése után dől csak el, mennyi jut majd erre a célra. Tipp: Véleményem szerint felesleges minden hónapban új ruhát venni. A ruhavásárlást bőven elég negyedévente megejteni. Így – három havi ruhapénzből – egyszerre több és jobb minőségű darabot vehetünk.

  • Gardróbrendezés.

Általában minden évszakváltáskor ajánlott kiválogatni azokat a ruhadarabokat, melyekre már valami miatt nincs szükségünk. Ezeket pedig állapottól függően eladhatjuk, elcserélhetjük, elajándékozhatjuk, eladományozhatjuk.

  • Érdemes várni az akciókra, szezonvégi kiárusításokra.

Új árukészlet érkezett a kedvenc ruha- vagy cipőboltodba? Ez igazán szuper, ám ahelyett, hogy rögtön teljes áron megvennél valami trendi darabot, miért nem vársz az akciókra és a szezonvégi kiárusításokra?

  • Trendinek lenni jó, de az „időtálló” ruhadarabok is fontosak.

A divat folyamatosan változik, ezért az új trendi darabok beszerzését nem érdemes túlzásba vinni. Lehet, hogy ami idén nyáron még elképesztően szexi, az jövőre már nem lesz az. Ezért fontos, hogy a gardróbodat ne csak trendi, ám olyan időtálló ruhadarabokkal is próbáld meg feltölteni, amelyeket biztosan sokáig hordhatsz majd.

  • Second Hand-ből vásárolni nem ciki.

Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy mások levetett holmijait viseljék. És ezzel nincs is probléma, nem vagyunk egyformák. Ám az kétségtelen, hogy a használt ruhaboltokban akár igazán egyedi, különleges és minőségi darabokra is bukkanhat a szemfüles vásárló. Ezért időnként érdemes ellátogatni egy-egy ilyen üzletbe is.

  • Amikor shoppingolni mész, vigyél annyi készpénzt magaddal, amennyit ruhavásárlásra szánsz.

A bankkártya gyors, biztonságos és higiénikus fizetést tesz lehetővé. Ezért különösen a mostani globális méretű pandémia miatt preferálják. Hátránya viszont, hogy az ember általában sokkal többet költ, amikor bankkártyával rendezi a fizetést. Ha például harmincezer forintot szánunk ruhavásárlásra, inkább emeljük le ezt az összeget a számlánkról. Így megelőzhetjük, hogy az előre meghatározott keretnél többet költsünk.

Elsősorban az egyén és a család anyagi lehetőségei határozzák meg, hogy ki, mennyit és milyen időközönként ad ki ruhára. Azonban a fenti tanácsokat is érdemes megfontolni, és még akkor is egyfajta mértékletességre törekedni, ha valaki megengedheti magának a gyakori shoppingolást.