Melyik pelenkát vegyem?

2022. febr. 03. Bálint Ildikó

Már a gyermekünk megszületése előtt igyekszünk a boltok pelenkakínálatát vizslatni, böngésszük az internetet, hogy mit javasolnak más anyukák, próbálunk felkészülni, hogy a legjobbat találjuk meg gyermekünknek.

Mert ki szeretné, ha a későbbiekben az egyébként is fáradt mindennapjait még tovább nehezítené a balesetes ruhák mosása. Nincs ugyan tökéletes recept arra vonatkozóan, hogy kinek melyik pelenka fog beválni, de vannak szempontok, amikre érdemes figyelmet fordítani.

A tökéletes méret megtalálása sokszor nem könnyű

Az első szempont, amit figyelembe kell venni, hogy mekkora a baba súlya. Az első pelenkaméret a „new born”, ebből valószínűleg nem fog sok kelleni, így ne raktározz be belőle 1-2 csomagnál többet, mert hamar kinövi a csöppség.

Minden pelenkán szerepel egy iránymutató a súlyra vonatkozólag, itt arra figyelj, hogy mennyi a pelenka maximuma. Mert előfordulhat olyan, hogy az egyik például 6 -9kg-ig ajánlott, de a te 8 kg-os babádnak már inkább a 9-12 kg-os ajánlott. Nyilván ezt egyéni adottságok, testfelépítés is erősen befolyásolja.

Saját tapasztalat alapján elmondhatom, hogy előfordult olyan, hogy a megadott méret szerint tökéletesnek kellett volna lenni, de mégis állandóan kicsinek bizonyult a kapacitását tekintve, egyszerűen nem illeszkedett megfelelően. Ezért ne vedd készpénznek, ami a pelenkákra van írva, kizárólag kipróbálás után tudod meg melyik a tökéletes méret. Sokszor az egyik márkából még elég a 4-es méret, míg egy másikból már az 5-ös válik be.

Mire figyelj még a pelenka választásakor?

Ha visszaemlékezel a saját gyerekkorodra, akkor ott még nem volt meg az a bőséges kínálat, ami ma a boltok polcain vár. Korlátozott volt a választási lehetőség, ma pedig már a klasszikus Pampers, Libero márkák mellett minden áruházlánc büszkélkedik saját márkás pelenkával, a drogériáktól kezdve a hipermarketekig. Ezek sokszor megfizethetőbb áron vannak, és nem feltétlenül rosszabb minőségűek. Ez fontos szempont, mert újszülött korban akár napi 8 darabbal is számolhatsz, de később is szükséges legalább 4-5 darab.

Néhány szempont figyelembevételével megkönnyítheted a dolgodat, amikor választásra kerül a sor.  A pelenka vastagsága nem egyenesen arányos a minőségével. Úgynevezett hidrogolyók vannak a pelenkák belsejében, amik az eredeti méret sokszorosára képesek megduzzadni. Ezért minél több van egy pelenkában, annál jobb a nedvszívó képessége. Ezt a legkönnyebben a pelenka súlya fogja elárulni Neked.

Érzékenyebb bőrű, pelenkakiütésre hajlamos babák esetén figyelned kell arra is, hogy milyen anyagból készül a pelenka.

Mi a helyzet a mosható pelenkával?

Mosható pelenka esetében két méretezéssel találkozhatsz. Vagy az S-XL méretezés az irányadó, vagy egyméretes, ami állítható, így súlytól függetlenül használható. A mosható pelenkát egy belső nedvszívó rész és egy külső nedvességzáró rész képezi. Ezen túl két fajtája van, az egyik az egy lépésben feladható, míg a másik a több lépésben feladható. A több lépésesnél a két réteg külön kerül feladásra.

Ha belegondolsz, hogy csak egy gyermek esetében hány pelenkát használsz el, amíg a szobatisztaság elérkezik, akkor érdemes átgondolni és mérlegelni ennek a lehetőségét.

Biztos, hogy mindenkinek több méretet és márkát ki kell próbálni, mire megtalálja a tökéletes pelust. Sajnos itt a mások véleménye sem lehet feltétlen irányadó, mert minden gyerek más és más, ezért amíg az egyiknek beválik az egyik fajta, addig a másiknak nem fog megfelelni. Így, anyukák, tesztelésre felkészülni!