Megtakarítás – Ugyan, minek az! Vagy mégis?

2021. márc. 11. Szűrös Ivett

Az előrelátó gondolkodás, illetve gondoskodás az élet minden területén nagyon fontos. Akár egyedülálló, akár családos emberről is legyen szó, de egy egészséges, felelős felnőtt nem csak a mának él, hanem igyekszik hosszabb távra tervezni. A pénzügyi tervezésnek, különösen a megtakarításnak nagy jelentősége van az egyén életében.

Az embert általában két cél motiválja, amikor elkezd pénzt félretenni. Az egyik az, amikor gyűjt valamire. A másik pedig, amikor vésztartalékot képez.

Már kisiskolás korban is tudják a gyerekek, ha nem költik el a heti/havi zsebpénzüket, akkor az egyre csak gyarapszik, így egy idő múlva meg tudják venni azt (a könyvet, játékot, stb.), amit nagyon szeretnének. Ehhez persze az is kell, hogy maguk a szülők is jó példával járjanak elöl, vagyis megtervezzék a családi költségvetést.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, általában a kitűzött cél értéke is változik. A gyerekes álmokat lassan felváltják a komolyabbak. Sokszor megesik, hogy amikor egy fiatal felnőtt elkezd dolgozni, egyre többet gondol például arra, milyen jó lenne tömegközlekedés helyett autóval munkába járni. Ha pedig ezt az álmot sikerül megvalósítani, jöhet a következő, még nagyobb cél, egy saját tulajdonú lakás. Ezt persze belátható időn belül szinte lehetetlen átlagos fizetésből elérni, még akkor is, ha nagyon takarékosak vagyunk, és igyekszünk minden forintot félretenni. A megtakarítás mellé biztosan szükség lesz családi segítségre és/vagy hitelre, ha valaki nem nyugdíjas korában akarja megvenni az első ingatlanát.

A gyűjtögetés másik fő célja a vésztartalék képzése lehet. Sajnos az élet kiszámíthatatlan, így bármikor bekövetkezhet valamilyen nem várt esemény, amely veszélybe sodorhatja a megélhetést. Elég, ha csak az utóbbi hónapokra gondolunk, hiszen a koronavírus-járvány következtében rengetegen veszítették el munkahelyüket. De nem kell ahhoz globális méretű pandémia, hogy az ember rájöjjön, milyen fontos a vésztartalék. Akár egy szerencsétlen baleset is hetekre, hónapokra keresőképtelenné teheti az embert. Természetesen lehetőség van különféle biztosítások megkötésére is, ám ezek mellett is fontos, hogy aki megteheti, annak legyen egy olyan tartaléka, amelyhez szükség esetén bármikor hozzányúlhat. Előfordulhat ugyanis, hogy máról holnapra kell egy váratlan kiadást rendezni.

Jó dolog élvezni az életet, és – akár hitelből, akár saját pénzből – szórakozni, megvenni mindazt, amire csak vágyunk. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a jövő nincs kőbe vésve, ezért igenis szükség van arra, hogy hosszabb távra tervezzünk, és lehetőség szerint tartalékot képezzünk.