Megcsalt lelkek – Kisfilmmel az időseket érintő ingatlancsalások ellen

2021. jan. 31. Szűrös Ivett

Sajnos sokan visszaélnek az egyedül élő, idős emberek bizalmával.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a „Megcsalt lelkek” címet viselő kisfilmmel akarják felhívni a figyelmet az ingatlancsalások veszélyére, illetve a megelőzés fontosságára. A csalók áldozatai – kiszolgáltatottságuk miatt – elsősorban idősek, így a felhívás nekik, értük készült. Életkortól függetlenül mindenkinek ajánlott megnézni a videót, ugyanis fontos, hogy a lakosság minél szélesebb köre tudomást szerezzen az ilyen csalásokról.

A kisfilmet valós események, azaz maga az élet ihlette. A készítők célja az, hogy néhány történeten keresztül bemutassák az elkövetők módszereit.

A videóban – többek között – hallhatjuk a következő esetet:

Egy nő kifejezetten azzal a szándékkal ismerkedett meg egy 82 éves, egyedül élő asszonnyal, hogy vele eltartási szerződést kössön, s így megszerezze annak ingatlanát. Be is költözött a házba, majd őt még követte néhány családtagja is. Az ingatlant teljesen birtokba vették, kisajátították. Az idős asszonyt pedig az udvaron lévő sufniba költöztették. Minden lépését ellenőrizték, nem engedték, hogy rokonaival beszéljen vagy találkozzon. Nyomorúságos körülmények között tartották, aminek következtében egészségi állapota rohamosan romlani kezdett.

A rendőrségi felhívásból megtudhatjuk az időseket érintő csalások közös jellemzőit:

  • A sértettek sokszor egyedül élő, idős emberek, akiknek vagy egyáltalán nincs hozzátartozójuk, vagy azok távol élnek, és ha tartják is a kapcsolatot, akkor is csak telefonon; de az úgyszintén előfordulhat, hogy érzelmi és/vagy egészségügyi állapotuk miatt vannak kiszolgáltatott helyzetben.
  • Az elkövetők előbb barátságosak, segítőkészek, de csupán azért, hogy a potenciális áldozatok bizalmába férkőzzenek, kihasználva azok jóhiszeműségét, elesettségét, magányosságát. Azonban amint céljukat elérték, vagyis megszerezték, amit akartak, megmutatják valódi arcukat.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy figyeljünk (jobban) egymásra, illetve az idős szomszédokra, ismerősökre, rokonokra! Hívjuk fel a figyelmüket a csalók módszereire, valamint arra, hogy ne mutassanak feltétlen bizalmat, ne írjanak alá olvasatlanul hivatalos papírokat.

Aki jogsértés áldozatává válik, vagy tudomására jut ilyen eset, azonnal értesítse a rendőrséget.

Segélyhívó: 112