Még mindig probléma a jó önéletrajz készítése

2021. nov. 26. Lebán Csenge

Az iskolában megtanítják nekünk, hogy miket szükséges beleírnunk az önéletrajzba és hogy azt milyen formában tegyük. De arról nem írnak a tankönyvek, hogy milyen fontos dolgokra ügyeljünk egy életrajz készítésekor. Ezek a tippek garantáltan segíteni fognak abban, hogy a HR-es választása rád essen.

Még mindig nagyon gyakran találkozhatunk olyan szarvashibákkal, mint például a fénykép elmulasztása vagy éppen nem megfelelő kiválasztása. Azért ezekre az alapvető dolgokra is érdemes odafigyelni, és ha kell, ezzel foglalkozó weboldalakon megkeresni azokat az adatokat, amiknek mindenképpen szerepelnie kell az önéletrajzban. Jobb biztosra menni, így biztosan nem esünk abba a hibába, hogy kimarad a születési dátum vagy éppen az elérhetőség. Ezeken az alapvető dolgokon túl a következőkre érdemes még figyelni:

Az első és legfontosabb, amit tisztázni kell: az önéletrajz nem okirat, hanem egy reklám, amivel magadat ajánlod a cégeknek azzal a céllal, hogy behívjanak egy személyes találkozóra. A jó reklám figyelemfelkeltő és lényegre törő. A HR-es vagy cégvezető nem fogja végigolvasni az oldalakat, mint egy regényt, hanem csak belepillant és átfutja a leglényegesebb részeket.

Éppen ezért, csakis lényeges információkat írjunk az önéletrajzba. Például, ha egy banki állásra pályázunk, nem kell a korábbi munkatapasztalatoknál feltüntetni, hogy valamikor árufeltöltő voltál egy üzletláncban. Bőven elég a munkakörhöz kapcsolódó tapasztalatokat leírni. Ha több ilyen van az előző állásaid közt, elég az utolsó 2-3 munkahelyet feltüntetned. Egyrészt, nem biztos, hogy jó fényt vet rád, ha már tízszer váltottál munkahelyet hasonló munkakörben. Másrészt, azt sem jó, ha túl hosszúra sikerül az önéletrajz. Nem ajánlott túllépni a két oldalt, mert akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a HR-es munkatárs rögtön félrelöki a papírjainkat.

Törekedjünk az egyszerűségre és az egyediségre is. Válasszunk egyszerű formátumot, hogy jól áttekinthető legyen az életrajz. Ezt feldobhatjuk valami jó kis betűtípussal, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy könnyen olvasható legyen. Hasznos tipp, hogy az elérhetőségünk és a nevünk minden oldalon ott legyen, mondjuk a fejlécben. Ha a címeket (személyes adatok, tanulmányok stb.) szeretnénk kiemelni, válasszunk nagyobb betűméretet, vagy szürke színt, ami épphogy eltér a szöveg színétől. Az is egyedi vonás lehet, ha a fényképet nem szigorúan a jobb felső sarokba helyezzük.

Mivel az önéletrajz tulajdonképpen reklámnak tekinthető, nem pedig hivatalos iratnak, nincsenek szabályok. Bármit beleírhatsz, ami emeli az esélyeidet. Ez persze nem azt jelenti, hogy hazugságokat írj le. Gondolj csak bele, te sem örülnél, ha a cég adna magáról hamis információkat. Csakis igazat írj le, de nem tilos „kommentálni” az adott tételt. Például, ha középiskolában részt vettél egy komolyabb versenyen, ami valamiféleképp kapcsolódik a megpályázott munkakörhöz, és esetleg még helyezést is elértél, akkor azt is odaírhatod. Vagy amikor a szabadidős tevékenységeidet sorolod és úgy gondolod, ott is van mire büszkének lenni, akkor nyugodtan egészítsd ki pár szóval. Ha tulajdonságokat vagy személyes készségeket is írsz, érdemes példát is írni. Bárki leírhatja azt, hogy remek problémamegoldó képességgel rendelkezik, viszont, ha te azt is leírod, hogy miért gondolod így, akkor pozitív benyomást kelthetsz a HR-esben.

Manapság azonban már az is előfordul, hogy az önéletrajzokat nem olvassa el senki, hanem digitális formában automatikusan a rendszerbe kerül. Itt azzal tudjuk megkönnyíteni a saját helyzetünket, ha a munkakörhöz kapcsolódó kulcsszavakat is beleírjuk a szövegbe. Ezeket a szavakat a rendszer kiszűrheti, és ezalapján választhat ki embereket.

Először elolvasva mindez talán bonyolultnak tűnhet, pedig nem nagy ördöngösség. Ne legyünk lusták ezen információk ismeretében kijavítani az önéletrajzunkat, hiszen ez mind nekünk segít. Biztosan neked is tetszenének ezek a módszerek, ha neked kellene száz jelentkezést átböngészned.