Más anyuka biztosan sokkal jobb anya, mint én

2022. jan. 03. Bálint Ildikó

Várandósan már mindenki elkezdi tervezgetni, hogy milyen anya szeretne lenni. Vannak, akik a szigorú nevelési elvek mellett teszik le a voksukat, míg mások a lágyszívű, engedékeny édesanya szerepében képzelik el magukat. Aztán megszületik a gyermekünk, és minden tervezés hiábavalónak látszik, mert az élet olyan helyzeteket szül, amelyekre nem lehet előre felkészülni.

Ne ostorozd magad feleslegesen, hogy rossz anya vagy

Nem árulunk el újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy a gyereknevelés sokszor nem könnyű. Olyan akadályok léphetnek fel, amelyekre senki sincs felkészülve előre, mert nem is lehet. Ezek az akadályok pedig olyan kellemetlen érzéseket okozhatnak, azt az érzést kelthetik bennünk, hogy semmit sem csinálunk jól. Biztos a mi hibánk, hogy a gyermekünk már megint hisztizett a boltban, mert nem kapott meg valamit…  Ilyenkor magunkon érezhetjük mások szúrós tekintetét, amellyel elítélnek a neveletlen gyermekünk miatt. Ezzel még inkább a szégyenérzet alakul ki bennünk és még kevésbé leszünk képesek a helyzetet kezelni, agresszívabbak, feszültebbek leszünk. Pedig ilyenkor erre van a legkevésbé szükségünk. 

Azzal kínozzuk magunkat, hogy más anya biztos jobban csinálja. Ott van Katika és az ő tündéri gyermeke, aki mindig szót fogad, sohasem látjuk hisztizni. Korántsem biztos, hogy ez így is van, ahogy mi gondoljuk, de még ha igen, akkor sem szabad máshoz hasonlítani magunkat.

Tegye fel a kezét az az anyuka, aki még nem érezte azt a tehetetlenséget, hogy nem tudja mit mondjon, mit cselekedjen gyermeke viselkedése után. Próbálod a legokosabb választ adni gyermekednek, amivel megmagyarázhatod számára a helyzetet, hogy tanuljon belőle, elfogadja. De ez nem mindig könnyű és nem mindig sikerül. Ami természetesen nem a te hibád! Adj időt magadnak és gyermekednek is, hogy jobb belátásra térjen, te pedig lehiggadj.

Nem te vagy a legrosszabb anya

Lehet, hogy felemelted a hangodat és utólag nagyon bántad? Lehet, hogy rácsaptál a fenekére, mert a szép szó már nem segített? Sőt, az is lehet, hogy kapott egy pofont, mert a szemtelensége már határtalan volt.  Ő meg erre becsapta az ajtót előtted? Megesik néha még a legjobb családokban is.

Minden gyermeki kornak megvannak a maga dackorszakai, amelyeket együtt kell áthidalnotok. A kisebb gyerekeknél gyakran előfordul, hogy mindent szeretne megvetetni a boltban és ha ellentmondást tapasztal, akkor hatalmas hisztibe, visítozásban kezd. Majd ezt kinőve a kamaszkorban előjön, hogy leckeírás helyett a haverokkal lógna és az istennek se akar a tanulnivalóval foglalkozni, helyette csak felesel veled.

A legfontosabb, hogy adódjon bármelyik élethelyzet soha se engedd meg magadnak, hogy azt érezd, hogy a te hibád, te csinálod rosszul. Akkor sem, ha közben óhatatlanul elfogy a türelmed, és olyat cselekszel, amit később megbánsz. Bújj el, sírd ki magadból, de ne érezd azt, hogy rossz anya vagy, pláne nem a legrosszabb.

Ha rossz anya lennél, akkor nem ülnél most itt és olvasnád ezeket a sorokat, mert nem érdekelne, hogy rossz anya vagy-e vagy sem, hidegen hagyna a dolog. Te nem vagy rossz anya, csak átéled azt, amit minden édesanya átél. Azokat a nehézségeket és döccenőket, amelyek csak megerősítik a szerepedet.

Bárhogy is cselekedj a gyermeked szemében a legjobb édesanya vagy. Még ha ők nem is fogják fel, de határokra van szükségük, mert különben nem tudják, hogy meddig mehetnek el. Sokszor feszegetik ezeket a határokat, ezért neked nagyon fontos szereped van abban, hogy kijelöld a számukra és tudatosítsd is bennük, hogy meddig mehetnek el.

Ne bántsd magad feleslegesen, mert azt gyermeked is észre fogja venni, ha nem vagy elégedett a bőrödben. És akár azt is gondolhatja majd, hogy ez az ő hibája, így visszagyűrűzik hozzá a saját elégedetlenkedésed. Ne hidd azt, hogy másnak könnyebb, más anya jobb, mint te. Mert jó anya vagy és a gyermekednek sem számít más anyuka, csak és kizárólag TE!