Magyar vizsla, mint társ

2023. jan. 15. Farkas-Csamangó Tekla

A magyar vizsla kutyafajtát itthon különleges szeretet és régmúltra visszanyúló tisztelet övezi, de még külföldön is elismerik. Ezek a kutyák rendkívül okosak, tanulékonyak, fürgék és jó a szimatuk. Kiváló szolgálatot tesznek vadászok mellett, ám a nagy mozgásigénnyel rendelkező gazdik szívét is megdobogtatják házi kedvencként. Most ezeket a kifejezetten hűséges társakat mutatjuk be neked.

A vizslák jelleme nemes és küllemük is eleganciát tükröz. Nem hiába szeretik őket annyian. Rendkívül ragaszkodóak és imádnak játszani, ám gyorsaságuk, elszántságuk és akaratuk miatt hajlamosak kalandokba feledkezni, így természetesen őket is rendre kell nevelni már kölyökkoruktól kezdve, hogy tudják, mikor mi következik. Mert így sokkal könnyebb lesz velük bánni, és a következetes szeretetet, valamint törődést hálával viszonozzák. Ezért mondják azt sokan, hogy a vizslák arra születtek, hogy szívüket a gazdiknak ajándékozzák.

Ideális társak, barátok lehettek, ha képes vagy vizsla kutyádnak megadni a szükséges teret, szeretetet és lehetőséget a játékra. Mert számukra nagyon fontos, hogy mindennap át legyenek mozgatva. Éppen ezért jó néhányan szívesen futnak velük akár erdőben is, mert vadászkutya lévén ez a fajta nagyon jól tájékozódik. Emellett jó jelzőkutya is. Ha összeszokik a gazdájával, messziről felismeri és remekül veszi a testbeszédét, vagyis félszóval is irányítható.

A magyar vizsla fajtájának kialakulása

A vizslák egyik elődjének a kopót tartják. Érdekes, hogy habár a vadászkutyák, így a vizslák története is régre nyúlik vissza, a magyar vizsla törzskönyvezését a XX. században kezdték el. Bár úgy jegyzik, hogy a fajta alapját a török hódoltság idején hazánkba kerülő sárga arab agár és a hagyományos vadászkutyák keresztezése adta, az idők során sokat finomodott a magyar vizsla külleme.

A rövidszőrű magyar vizsla termete nemességet, eleganciát, tisztelet sugároz. Izmos, erős testalkattal rendelkezik. A közepes méretű kutyákhoz tartozik súlyát és marmagasságát tekintve is. Színe zsemleszínű. A kölykök szeme kezdetben kék, ám általában barnává változik. A vizslák sem szeretnek egyedül lenni, így jó, ha van mellettük másik kutyus. Amennyiben viszont nincs, még többet kell velük foglalkozni, hogy ne magányosodjanak el.

A drótszőrű magyar vizsla létrejötte rendkívül izgalmas, hiszen olyan egyedekből keletkezett az idők során, amiket eredetileg kiselejteztek a tenyésztési vonalból, mert nem feleltek meg annak. Ugyanis túl erős volt a szőrzetük. Csontozata is erősebb, mint a rövidszőrű társaié. Nem csak vadászatokra, hanem kutatásra, emberek felkeresésére, tűzfészekjelezésre is betanították régebben.

Ugyanaz a hűség és nemesség jellemzi, mint a rövidszőrűeket, ám védett és veszélyeztetett fajtának számít. Rendkívül barátságos, sporttársnak és vadászatokhoz is megfelel. Mivel jól kijön a gyerekekkel, remek családi kutya. Habár ekkor is igényli a határozottságot, ezért gyakorta kell hozzá felnőni, és még a gyerkőcökkel való játék közben is rengeteg teret adni neki. Mindamellett lakásban is jól érezheti magát, akár rövid-, akár drótszőrű az egyed, csak a sétát, házon kívüli mozgást nem szabad elfelejteni.

A magyar vizsla, mint társ

A vizsla gazdik gyakran vélekednek úgy, hogy ha egyszer lesz egy vizslád, aztán már csak azt akarsz majd. Valamint, ha beleszeretsz ebbe a nagyszerű kutyába, onnantól kezdve örökké hozzá húz a szíved. Akárhogy is legyen, ideális társ lehet, ha – ahogy már írtuk – hangsúlyt fektetsz a mozgásra. Megfelelőképpen, minőségi eledellel és mértéktartóan táplálod, megkapja az oltásokat, valamint időt fordítasz a taníttatására. Mert nagyon igényli, hogy foglalkozzanak vele és szeressék. Ugyanakkor ő maga is képes tanítani: kitartásra, szeretetre, odaadásra, felelősségre, figyelemre és rendszerre.

Minden bizonnyal sok embert hatalmába kerít, és sokuknak tényleg ő az ideális kutyatárs hűséges tekintetével, mindig mozgékony és játékos viselkedésével.

(Fotók: Farkas–Csamangó Dalma)