Magánélet és munkahely dilemma, melyik a fontosabb

2022. júl. 08. Bálint Ildikó

Legyünk akár nők, akár férfiak, szerte bárhol a nagyvilágban, de mindnyájunkban közös a sikerre való törekvés. Siker a munkahelyen, siker a családban, siker az életben. De működhet-e egyszerre több területen is a siker és egyáltalán mi a siker? Csak üres szavak a munka és a magánélet egyensúlya, vagy valóban elérhető mindenki számára?

Mit jelent sikeresnek lenni?

Te sikeres vagy az életedben? Elgondolkodtál már azon, hogy mit is jelent sikeresnek lenni? Azért nehéz definiálni a sikert, mert egyénenként mást jelent. Tételezzük fel, hogy a Katika 500. 000 Ft-ot keres havonta, ő ennek köszönhetően sikeresnek érzi magát a munkahelyén. De ugyanakkor korán reggel elmegy, és csak este 6-ra ér haza. Két kisgyerekét apa és a nagyszülők hordják-viszik. Ő csak a lefekvéskor tud már velük lenni, de akkor se teljes egészében, mert rengeteg házimunka várja. Mire ágyba kerül már hullafáradt és a férjével sincs se ereje, se kedve együtt lenni.  Akkor a magánéletében sikeres? Valószínűleg nem érzi annak magát és külső szemmel sem tűnik annak.

Míg, a másik hölgy, (legyen például) Erika egész nap otthon van, jövedelme nincs, de részt vesz a gyerekei életében, elmegy az anyák napi műsorra, aktívan közreműködik a gyerekek mindennapjaiban. Ő, akkor sikeres a magánéletében? De nem sikeres a munkahelyén?

Akkor hogy is van ez? Ki lesz mindenhol sikeres? Hogy találjuk meg az arany középutat?

Az idilli állapot elérése sokszor lehetetlen?

Mit sulykol belénk a média? Az a sikeres, aki tökéletes külsővel bír, drága ruhái vannak, tengerparton nyaral… De tényleg csak akkor vagyunk sikeresek, ha megfelelünk a celebek nyújtotta képnek?

Ne hagyjuk becsapni magunkat és ne más alapján mérlegeljük magunkat. Nem attól lesz boldog a gyermekünk, ha Disneyland-be visszük, nem attól fog szeretni a párunk, ha makulátlan az arcbőrünk. És semmiképp sem ezek a sikerhez, a testi-lelki egyensúlyhoz vezető szempontok.

És a fene vigye el az olyan főnököt, aki azt akarja, hogy a családi életünk rovására túlórázzunk és fáradtan, csak aludni essünk haza.

Mert mit ér az a siker, amit nem felhőtlenül élünk meg és nem tudjuk kiélvezni?

Szögezd le a saját célkitűzéseidet

Honnan is tudhatnám, hogy sikeres vagyok, ha nem döntöttem el, hogy mitől leszek sikeres?! Gyűjtsd össze az életed minden területén, hogy mi az, amit el szeretnél érni, amivel elégedett lennél. Aztán szabj magadnak határidőt és nézd meg, hogy mit sikerül elérni belőle.

Ha nem sikerült minden elérned, akkor kezdd elölről. Idővel minden ki fog alakulni és szép lassan eléred, amit szeretnél. Ne add fel idő előtt, hogy sikeres lehetsz az élet több területén is egyszerre.

Mert az élet minden területére igazak Winston Churchill szavai:

„A siker nem más, mint kudarcot, kudarcra halmozni, miközben nem veszítjük el lelkesedésünket.”