Macska színek és jelentéseik

2023. márc. 19. Lebán Csenge

A macska – a kutya és a ló mellett – évszázadok óta az ember társa. Különböző kultúrák különféleképpen, de mindig is nagy becsben tartották vagy hasznosnak vélték a macskákat. Az ókori Egyiptomban szinte istenítették őket, hiszen amellett, hogy a betegségeket terjesztő rágcsálókat irtották, a kígyót is elkapták, amelyet a gonosszal azonosítottak. Isteneik gyakran macskák jó tulajdonságaival bírtak.

De nem kell az ókorig visszamennünk az időben, hogy a macskák jelenlétének szükségességét lássuk. Elég visszamennünk néhány évtizedet vagy évszázadot, amikor is a macskáknak hatalmas szerepük volt az állattartó háztartásoknál a takarmányt dézsmáló egerek kiirtásában. Manapság persze inkább házikedvencként tartjuk őket, és talán nem is gondolnánk, de a macska bundája segít bevonzani egy-egy pozitív körülményt az életünkbe.

Cirmos

A cirmos cicák az érzelmi stabilitást hozzák az életünkbe. Jelenlétük vidámságot hordoz. Gazdája napjait energiával és humorral töltik meg, és állítólag jó szerencsét is hoznak a házhoz.

Fekete

A fekete macskákat nem véletlenül szokták a boszorkányokkal párhuzamba hozni, hiszen úgy tartják, természetfeletti erőkkel állnak kapcsolatban. Védelmező szerepük van, mivel gazdájukat megszabadítják a negatív energiáktól.

Vörös

A Garfield cicák a Nap erejét testesítik meg, mellyel bevonzzák a családnak a jólétet és a gazdagságot.

Fehér

A fehérek a Hold mágikusságát idézik. Gyógyító erővel rendelkeznek, akár az őrangyalok. Enyhítik a stresszt, egyúttal felkeltik a szépség iránti vágyat.

Foltos

A fekete-fehér, vörös-fehér és szürke-fehér macskák a bölcsességet és a józan észt képviselik. Energiáikkal a megértést közvetítik. Általában ők a legbarátságosabbak társaik közt.

Háromszínű

A trikolor cicákat tartják a legjobb vadászoknak. A leghatalmasabb istennő színeit hordozzák, megóvják a házat a kártól és gonoszságtól. Különlegességük, hogy csak nőstények lehetnek, az öröklődés „törvényei” miatt.

Teknőc

Az úgynevezett teknőctarka cicák (foltosak, de fehér szín nincs bennük) szintén a női mágikusság megtestesítői, hiszen a trikolorokhoz hasonlóan ők is csak nőstények lehetnek. Állítólag a jövőbe látást ajándékozzák gazdáik számára, illetve képesek meggyógyítani őket.

Kék

A kék színnek a homogén hamuszürkét nevezzük macskáknál. A szerelmet és az érzelmi stabilitást vonzzák be a házhoz.

Sziámi

A sziámi macskának piszkosfehér, kissé krémszínű bundája van, kinézete tehát igazán egyedi. Hírnevet és hosszú, sikeres életet biztosíthat gazdájának.

Barna

Ritka szín macskáknál, így jelentése is különleges. Azt mondják, királyi erővel, bölcsességgel rendelkeznek, és otthonára is ezeket az energiákat közvetítik.

Láthatjuk tehát, bármilyen színű is a macska bundája, nem foghatunk mellé vele. Minden egyes példány jót közvetít, dorombolásuk pedig bizonyítottan jótékony hatással van egészségünkre. Becsüljük meg a puha tappancsosokat, hiszen bearanyozzák életünket!