Légy felelős állattartó

2020. okt. 24. Szűrös Ivett

A közösségi oldalakon való böngészés közben különféle tartalmakkal találkozhatunk. Ezek jó része pedig valamilyen segítségkérést fogalmaz meg. Se szeri, se száma az olyan bejegyzéseknek, melyekben egy-egy kutyusnak keresnek új gazdit.

A négylábúak iránti érdeklődést, pontosabban azok számát nagyban befolyásolja az eb életkora, fajtatiszta jellege, egészségi állapota. Amikor például egy menhely közzéteszi egy keverék (kevésbé fiatal/„szép”/beteges, stb.) kutyus gazdikereső posztját, az kap néhány megosztást, like-ot és talán egy-két kedves hozzászólást. Szerencsésebb esetben egy felelős, (állattartásban) tapasztalt valaki felfigyel a kutyára, néhányszor meglátogatja, majd pedig az örökbefogadás feltételeit, illetve az adott jószág ismertetett tulajdonságait, szükségleteit tudomásul véve magához veszi.

A menhelyek mellett magánszemélyek is szoktak gazdikereső posztokat közzétenni. A minap épp egy ilyen bejegyzésbe futottam bele. Nagyon szeretem az állatokat, számomra mindegyikben van valami szépség, de az természetes, ha egy különösen gyönyörű példányt látok, az még inkább odavonzza a tekintetemet… és persze másokét is… Az említett bejegyzés egy csodaszép, fiatal, fajtatiszta jellegű gazdikereső kutyusé volt. A posztot olvasva már maga az eb (még) gazdája sem keltette felelős állattartó benyomását. A legmegdöbbentőbb mégis az a több száz hozzászólás volt, ami a bejegyzés alá érkezett. A kommentelők nagy része ugyanis a kutyát szerette volna. A hozzászólások között megtalálható volt az egyik népszerű, közösségi oldalakon gyakran használt szó, vagyis az „érdekel”… Volt, aki úgy gondolta, ha leírja, hogy nagy udvarral rendelkezik, akkor nagyobb eséllyel pályázhat az ebre. A megfelelő mozgástér természetesen nagyon fontos, ám ez csak az egyik, amit egy felelős gazdinak biztosítania kell. Volt, aki fajtárs mellé szerette volna az egyébként ivaros gazdikereső kutyust. (Vajon miért? Nem, nem sok kétség fér ahhoz, hogy szaporítás céljából.) Az egyik „kedvencem” mégis az a hozzászóló volt, aki elmondása szerint már régóta szeretne kutyát, de még nem talált olyan szép ebet, mint a posztban szereplő. (Hogy mi?) Természetesen rengeteg olyan komment is érkezett, amely azt mutatja, hogy szerencsére azért vannak olyan emberek is, akik tisztában vannak a felelős állattartás szabályaival, és erre felhívják a poszt írójának és a többi hozzászólónak a figyelmét.

Csakis alapos meggondolás után vegyél magadhoz állatot, ha pedig valamilyen ok miatt kénytelen vagy megválni kedvencedtől, akkor körültekintően válassz neki új gazdit. Egy állat nem játékszer, az állattartás felelősséggel és kötelezettségekkel jár!