Lebuktunk a gyerek előtt, hogy üljünk le vele beszélgetni?

2022. máj. 31. Bálint Ildikó

Mindig attól rettegtél, hogy egyszer eljön az az idő, amikor együtt vagy a pároddal és a gyerkőcöd rátok nyit? Amíg kicsi és nem ért a dolgokból semmit addig nincs is baj, de amikor nyiladozik az értelme és felfogja, hogy mit is látott, akkor felmerül a probléma, hogy le kellene vele ülni és beszélgetni arról, amit látott. De hogy kezdjünk bele?

A szexuális nevelés

A gyermeknevelésnek egy nehéz, de ugyanakkor kötelező ága a szexuális nevelés. Nem egyik napról a másikra kell ennek megtörténnie, hanem a fokozatosság elvének kell érvényesülnie.

Arra, hogy mikor jön el az ideje nincs tökéletesen bevált recept, mindenkinek magának kell meghoznia az erre irányuló döntését. De egyvalami biztos, nemcsak a gyereknek kell érettnek lenni rá, hanem a szülőnek is fel kell készülnie rá. Tisztáznia kell maga előtt, hogy készen áll-e arra, hogy nyíltan beszéljen a szexről.

Kiváló lehetőséget biztosít erre, ha egy olyan filmet nézünk meg közösen a gyerekkel, amiben érintve van a téma. Ekkor kezdeményezni lehet a beszélgetést arról, hogy ő mit látott ki ebből, mennyit értett meg belőle, egyáltalán, hogyan viszonyul hozzá, mi a véleménye róla.

Nem kell erőltetni, ha nem nyitott rá, akkor majd inkább legközelebb is előlehet vele hozakodni.

Már egészen kisgyermekkorban érdemes tiszta vizet önteni a pohárba és nevén nevezni, amit lehet. Tisztában kell, hogy legyen a testrészeivel, hogy mije van a fiúknak és mije van a lányoknak. Nem kell senkinek sem szégyellenie magát a nemiszerve miatt, hanem el kell fogadni azt. Könnyebb dolga van azoknak, akiknek hasonló korú gyereke van mindkét nemből, mert így a gyerekek óhatatlanul megismerik egymás részeit.

Ahogy nő a gyerek, úgy fog egyre többet találkozni a témával. Nem kell az internet mélyebb bugyraiba merülnie ahhoz, hogy szembejöjjön vele a szexualitás témája.

Pont ezért fontos, hogy a családon belül is szót ejtsünk a témáról, hogy ne érezze magát emiatt kellemetlenül és legfőképpen, hogy ne alakuljanak ki benne gátak addigra, mire ő maga is megérik a szexuális életre.

A nyílt kommunikáció elengedhetetlen

Mint minden téren a szexuális nevelés terén is nagyon fontos, hogy őszintén, nyílt lapokkal beszéljünk a témáról.

Ne legyünk semmivel kapcsolatban sem ítélkezőek, hagyjuk, hogy ő maga alkossa meg a szex-el kapcsolatos nézeteit és szokásait. Terelgethetjük, de ne próbáljuk meg, hogy kőbe vésett szabályainkkal beskatulyázzuk.

Érezze magát biztonságban mellettünk, akihez mindig fordulhat, ha kérdése van. Ehhez csak őszinteség és nyíltság kell.

A szocializációnak fontos része az, hogy beszélünk gyermekünkkel a szexről és nem pedig tabu témaként kezeljük, hogy majd úgyis rájön magától. Mert valószínűleg rájön, de sokkal biztonságosabb, ha teret engedünk annak, hogy együtt is beszélgessünk róla. Különösen jó, ha anya-apa együtt biztosítja a teret, hogy a gyermek lássa, hogy szülei is közös nevezőn vannak és mindkét fél egyetért az elhangzottakkal.