Kutya – Az ember legjobb barátja

2021. júl. 25. Szűrös Ivett

A kutyák hosszú évezredek óta az emberek hűséges segítői és társai. Nehéz csak néhány szóval vagy mondattal leírni azt, miért is szeretjük ezeket a négylábúakat.

Fekete Istvánnak azonban sikerült. Bár a lenti idézet eredetileg a természet jellemzésére íródott, ám sok állatra is vonatkoztatható, különösen a kutyákra. Sőt, egyenesen olyan, mintha ez a néhány sor magáról az ember legjobb barátjáról szólna:

 „Ebben nem is csalódsz, elhiheted. Nem beszél, hát nem is hazudik; nem ígér, és mégis odaadja mindenét, nem szól, és mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.”

Fekete István: Tüskevár

Most nézzük meg néhány pontban bővebben, miért is szeretjük a kutyákat.

Mindig hűséges marad

Hűséges, mint a kutya. Sajnos ez a mondás egyre kevesebb emberre igaz. Többek között ezért is lehet, hogy manapság a négylábúak kiemelt helyet foglalnak el sok egyedülálló és család életében is. Sőt vannak, akik annyira megszeretik kutyájukat, hogy idővel már nem egyszerű háziállatként, hanem sokkal inkább barátként vagy családtagként tekintenek rá. Egyesek ezt a fajta ragaszkodást túlzásnak tartják. Ám amíg ebből másnak kára nem származik, miért lenne baj?

Elfogad olyannak, amilyen vagy

A kutyádnak nem számít, hogy nézel ki, milyen körülmények között élsz, és az sem, mennyi pénzed van. Elfogad olyannak, amilyen vagy.

Feltétel nélküli szeretetet ad

Szeret és ragaszkodik hozzád. Még akkor is, ha nem sokat kap cserébe. Ő persze nem kér, megelégszik azzal, amit adsz neki. (Leszámítva a kajakunyerálást, vagyis amikor épp eszel, ő pedig bociszemekkel néz hol az ételre, hol rád.😊) Egy IGAZI gazdinak azonban tisztában kell lenni a felelős állattartás hét aranyszabályával. Mert bár a kutyák feltétel nélküli szeretetet adnak, ám sokan ezt nem értékelik eléggé, nem tartják őket érző lénynek, ezért sajnos nem is gondoskodnak róluk megfelelően.

Megvigasztal

Épp magánéleti, munkahelyi vagy egyéb problémáid vannak. Letört vagy és szomorú, de a külvilág felé igyekszel olyan képet mutatni, mintha minden rendben lenne. Szerencsés vagy, ha van legalább egy olyan személy (pl. rokon, barát/nő) az életedben, akinek kiöntheted a lelked, akivel megbeszélheted a problémákat, aki tanácsot tud adni vagy egyéb módon segíthet. Ám még egy ilyen ”bizalmas” mellett is jól esik a négylábú barátod vigasztalása, aki szavak nélkül is megérti, pontosabban megérzi, ha épp rossz passzban vagy. Ha pedig egyáltalán vagy pillanatnyilag nincs olyan, akivel beszélgethetnél, akkor különösen nagy jelentőséggel bír kedvenced jelenléte.

Felvidít és megmosolyogtat

A kutyák nem csak vigasztalásban kiválóak, ám igen mókásak is tudnak lenni. Teljesen mindegy, milyen kedved van éppen, ha a kedvenced produkál valami vicceset, szinte képtelenség nem elmosolyodni rajta.

Szomorú, ha elmész otthonról és örül, ha hazaérsz

Elbúcsúzik tőled, amikor elmész otthonról, és majd kiugrik a bőréből, ha hazaérsz. Sőt, ugyanúgy várni fog akkor is, ha előtte épp leszidtad valamiért.

Fitten tart

Általában fajtája válogatja, hogy egy kutyának mennyi mozgásra van szüksége, ám valamennyit mindegyik igényel. Egy kertes házban élő négylábú szabadon járhat-kelhet, szaladgálhat az udvaron, nem feltétlenül szükséges minden nap még sétálni is vinni. Kivéve persze akkor, ha a kutyus ezt igényli. Egy lakásban tartott kedvencet azonban naponta – többször is – le kell vinni, nem csak azért, hogy a dolgát elvégezze, de a napi mozgás biztosítása miatt is. A friss levegőn eltöltött idő és a gyakori séta a gazdi lelkének és testének is jót tesz. Segít kikapcsolódni és felfrissülni, fitten tart, emellett pedig akár a társas kapcsolatokra is pozitív hatással lehet, hiszen sétáltatás közben más kutyásokkal is meg lehet ismerkedni.

A kutyád sok boldogságot és örömet visz az életedbe, cserébe viszont légy felelős állattartó!