Külföldi munkavállalás megfontoltan

2020. febr. 07. Szűrös Ivett

Mindenki tisztában van vele, hogy a magyarországi kereseti viszonyok nem mondhatók éppen ideálisnak. Természetesen, mint mindenben, itt is vannak szerencsésebbek, akik jobban keresnek, és  vannak a kevésbé ideális jövedelemmel bírók.

A nem elegendő bevétel adósságokhoz, eladósodáshoz vezethet. A kilátástalan anyagi helyzetből a kiutat sokan a külföldi munkavállalásban látják. A legtöbben valamelyik Nyugat-Európai országban szeretnének szerencsét próbálni. Mielőtt azonban valaki elindulna, fontos, hogy előtte kellő információt szerezzen a külföldi munkavállalás témájában, célzottan arra az országra vonatkozóan, ahol a jövőben rövidebb-hosszabb ideig élni, dolgozni szeretne.

Mivel sok magyar dolgozik, illetve dolgozott a határon kívül, így nagy esély van rá, hogy ismerősi körünkben is van néhány. A beszámolóikat hallgatva sokféle információhoz juthatunk a témában. Azonban nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy sohasem szabad kizárólag mások pozitív tapasztalataira alapozva, ész nélkül a nyakunkba venni a világot. Mivel magam is évekig Németországban dolgoztam, így szeretném néhány fontos dologra felhívni a külföldön munkát vállalni tervezők figyelmét. Véleményem szerint két fontos tényező birtokában kell lennünk, az egyik az induláshoz elegendő kezdőtőke, a másik pedig az adott ország nyelvének legalább alapszintű ismerete. Természetesen vannak különféle magyar munkaközvetítők is, melyek segíthetnek állást szerezni külföldön, ám a közvetítésért a legtöbb esetben fizeti kell. Nyilván, ezek is megoldást jelenthetnek azok számára, akik egyáltalán nem beszélnek idegen nyelvet, azonban nem árt résen lenni, kihez fordulunk segítségért. A legjobb tehát, ha magunknak keresünk munkát, és e-mail-ben, vagy telefonon felvesszük a kapcsolatot az álláshirdetővel. Némely külföldi munkaadó, munkahely szállást is biztosít, esetleg felajánlja a segítségét a lakáskeresésben. A lakhatás kérdését mindenképpen tisztázni kell. Legvégső esetben magunknak kell keresnünk, ami nem könnyű feladat. Sok országban bejelentett lakcím nélkül munkát sem vállalhatunk, bankszámlát sem nyithatunk. Ha sikerül szállást intézni, és megfelelő szerződéssel munkába állunk, jó, ha annak is utánanézünk, hogy a munkáltató fizeti-e utánunk a szükséges járulékokat. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a külföldi munkavállalást jeleznünk kell a magyar egészségbiztosító felé. Amennyiben mindent sikerült kellőképpen elintézni, egy idő után, akár a család is követheti a külföldön munkát vállaló személyt. Azonban ebben az esetben is utána kell járni, milyen ki-és bejelentési kötelezettségei vannak a férjnek/feleségnek, illetve a gyerek(ek)nek Magyarországon, illetve a másik országban.

A külföldi munkavállalástól senkit sem szeretnék elrettenteni, főleg úgy, hogy engem odakinn nem igazán ért negatív tapasztalat. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy kellő utánajárás nélkül ne ugorjunk fejest az ismeretlenbe.