Kreatív tevékenységek, melyek óvodáskorú gyermeked finommotorikáját is fejlesztik

2021. szept. 28. Diós Anita

Az élet első évei hosszú időre megalapozzák a gyermekek fejlődését, így aztán a szülők okkal igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy csemetéjük, mint mindenből, a gondoskodó fejlesztésből is a legjobbat kapja. De mi is az a finommotorika, miért olyan fontos, és hogyan támogathatjuk gyermekünket abban, hogy ezen készsége megfelelő ütemben fejlődjön?

Először is arra válaszolunk, hogy mi a finommotorika. Nem másról van szó, mint a testünk akár legkisebb izomcsoportjainak, így például az ujjaknak, szemeknek, csuklónak az összehangolt, célzott mozgatásáról.

A finommotorika fejlesztése sok egyéb mellett az írás előkészítéseként is kiemelkedően fontos, hiszen aki nem képes az ujjaival és karjával apró, pontos mozdulatokat tenni, nem lesz képes az iskolában a társaihoz hasonlóan betűket vetni a papírra. Sajnos azok a gyerekek, akik „ügyetlenebbnek” érzik magukat társaiknál, az iskolában gyakran csalódottnak is érezhetik magukat, így egy idő után elveszthetik érdeklődésüket az olyan tevékenységek iránt, amelyekben csalódás érte őket.

Szerencsére az óvodákban és az iskolák alsó tagozatain Magyarországon képzett, jól felkészült pedagógusok segítik a gyermekeket sok más mellett, ezen képességük fejlesztésében is, még ha a gyakran ijesztően nagy, harminc főhöz közelítő óvodai csoportok nem is kedveznek különösebben az egyéni fejlesztésnek. A szülők viszont kiegészíthetik az intézményekben folyó munkát azzal, ha játékos, kreatív tevékenységeket ajánlanak fel otthon is a gyerekeknek a finommotorika fejlesztésére.

Nagyon jól támogatja a finommotorika fejlődését a rajzolás és festés, de emellett mindenképpen érdemes időnként agyagozni, gyurmázni is. Az ezzel járó esetleges „koszt” a lehető legkevésbé sem fogjuk bánni, amikor látjuk, milyen ügyesen gömbölyít gombócokat vagy sodor hurkácskákat a gyurmából a gyermek. Elsietni persze nem kell a dolgokat, hiszen egy kiscsoportos korú gyermek még valószínűleg nem tud például gömbformát készíteni a kezeivel, de az agyag formázásával, lapításával vagy puhításával még így is sokat fejlődik. A nagycsoportos gyerekek már olykor a főzésnél is be tudnak segíteni, mondjuk a gombócok vagy kis kiflik elkészítésénél.

A lego kockák is végtelen lehetőséget kínálnak, és gyakran azok a gyerekek is szívesen játszanak velük, akik más kreatív tevékenységeket kevésbé kedvelnek. A kockák összeillesztése révén a gyerekek finommotorikája fejlődik, míg az elképzelt formák megvalósítása további fejlesztő hatással van rájuk.

Talán inkább a lányok körében kedvelt tevékenység a gyöngyfűzés, ami azon felül, hogy rendkívül jól képes fejleszteni a finommotorikát, még a koncentrálóképességet és önfegyelmet is segít megtanulni a kicsiknek. Fontos, hogy a gyermek korának megfelelő gyöngyöket és zsinórt vagy madzagot használjunk – a legkisebbek akár még száraztésztát is fűzhetnek, ha nem találunk elég nagy lyukú gyöngyöt nekik.

Minden gyerek nagy kedvenceiről, a matricákról is szót kell ejtenünk! Sok szülőnek talán kétségei lehetnek afelől, hogy a matricagyűjtés bármilyen fejlesztő hatással bír, pedig valójában nagyon is sok előnye van. Mindenek előtt, a matricák leszedése a papirosról, majd azok az elképzelés szerint történő felragasztása nagyfokú figyelmet, precíziót igényel, és rendkívüli módon fejleszti a finommotorikát. Emellett a pusztán fehér lapokat tartalmazó matricás albumok lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek a matricákat bizonyos szempontok és elképzelések alapján szabadon csoportosítsák, majd rendezgessék, ami által nemcsak bizonyos „kompozíciókat” hoznak létre, ezzel a vizuális képességeiket fejlesztve, de a tematikus csoportok elgondolásával már a matematikai gondolkozásukat és logikájukat is fejleszthetik.

A fonallal, textillel történő játék is sokat fejleszthet a gyerekek finommotorikáján, s itt gondolhatunk akár a fonásra, szövésre is.

Nem kevésbé jó fejlesztő hatása lehet a csuhébabák készítésének, amelyek ráadásul egy érdekes, természetes anyaggal ismertetik meg a kicsiket.